SPS o rešenjima za grad

Gradska organizacija socijalista u Beogradu utvrdila je kadrovska rešenja za Beograd, izjavio je predsednik Izvršnog odbora te organizacije Milisav Petronijević.

Petronijević je demantovao za RTS vest, koju je preneo Tanjug,  da je Izvršni odbor beogradskih socijalista odlučio da Predsedništvu stranke prepusti odluku o formiranju vlasti u glavnom gradu i da preispita koalicioni sporazum s narodnjacima i radikalima.

Petronijević je rekao da su na sednici Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije u Beogradu utvrđena kadrovska rešenja koja SPS-u pripadaju po koalicionom sporazumu sa Srpskom radikalnom strankom i narodnjačkom koalicijom.

Mladenović: Ostaje dogovor sa SRS-om i SPS-om

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović, izrazio je uverenje da će koalicija radikala, narodnjaka i socijalista formirati većinu na konstitutivnoj sednici Skupštine Beograda u ponedeljak, 14. jula, i da će za novog gradonačelnika biti izabran Aleksandar Vučić. 

Mladenović je naveo i da funkcioneri koalicije DSS-NS nisu prisustvovali konsultacijama sa predsedavajućem sednici gradske skupštine, najstarijim poslanikom Branislavom Belićem.

"Zašto bismo prisustvovali konsultacijama kada nas niko nije konsultovao oko zakazivanja sednice Skupštine Beograda", rekao je Mladenović.

LDP: Podržaćemo DS da formira vlast u Beogradu

"Naše dve partije, kroz ovu saradnju, žele da izgrade partnerstvo na evropskim poslovima u Beogradu i Srbiji", piše u saopštenju u čijem su potpisu navedeni gradski odbori LDP-a i DS-a.

Kako se navodi, LDP i DS spremni su na saradnju kako bi se u Beogradu formirala vlast koja će, kako se ističe, "sprečiti da naš glavni grad postane poslednje uporište koalicije Šešelj-Koštunica koja bi unazadila zemlju".

"Među našim strankama postoji saglasnost da su profesionalizacija i depolitizacija buduće gradske uprave neophodni kriterijumi kojima će se meriti iskrena želja budućih beogradskih vlasti da od Beograda naprave ekonomski grad po meri svih njegovih građana", piše u saopštenju.

Radikali, socijalisti i narodnjaci su 28. maja u Beogradu, potpisali koalicioni sporazum po kome bi gradonačelnik trebalo da bude Aleksandar Vučić, njegov zamenik Andreja Mladenović, a predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić.

U međuvremenu su iz DS-a najavljivali da će pregovarati sa SPS-om o formiranju vlasti, koju bi podržao i LDP, ali ti razgovori još nisu zvanično počeli.

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda zakazana je za ponedeljak, 14. jul.