Poziv za strateškog partnera za RTB "Bor"

Agencija za privatizaciju objavila je poziv za dostavljanje pisama o zainteresovanosti renomiranih proizvođača i prerađivača za strateško partnerstvo u Rudarsko-topioničarskom basenu "Bor".

Svi zainteresovni strateški partneri imaju rok do 30. septembra da dostave pismo o zainteresovanosti za partnerstvo.

Pravo na prijavu kao i na posetu "sobi sa podacima" Agencije gde se nalazi dokumentacija o poslovanju i imovini preduzeća iz Bora imaće učesnici koji se bave proizvodnjom i preradom bakra.

Uslov je da su u prethodnoj poslovnoj godini ostvarili proizvodnju bakra u koncentratu veću od 80.000 tona i/ili katodnog bakra veću od 100.000 tona.

Kako se navodi u pozivu objavljenom na sajtu Agencije, cilj postupka je da privuče strateške investitore koji su u mogućnosti da obezbede proizvodnju i menadžment, investiranje u tehnologiju i zaštitu životne sredine, kao i prustup lokalnim i izvoznim tržištima.

Ceo postupak pratiće savetnik Agencije za privatizaciju, konzorcijum konsultantskih kuća "Uni kredit markets", "Dilojit" i "Harisons Solisitors".

RTB "Bor" je integrisani kompleks za vađenje i preradu rude bakra.

Važi za jednog od najznačajnijih proizvođača barka i obojenih metala u centralnog i istočnoj Evropi, njegova aktivna proizvodnja datira još od 1903. godine.

Preduzeće se nalazi u istočnoj Srbiji i sastoji se iz tri osnovne celine Rudnici bakra Bor, Rudnici bakra Majdanpek i Topinica i rafinacija.

Pokušaj prodaje RTB "Bor" je do sada već u dva navrata, na tenderima u 2006. i 2007. godini, bio neuspešan, i to uglavnom zbog toga što kupci - rumunski "Kuprom" i austrijski "A-tek" nisu obezbedili bankarske garancije i potreban novac.

"Kuprom" je trebao da obezbedi 400 miliona dolara, a "A-tek" 466 miliona dolara.

Kako tenderi nisu uspeli, ocenjeno je da je za RTB "Bor" najbolje da se traži strateški partner koji bi zajedno sa državom upravljao tim preduzećem, dok bi kasnije, kada ono "stane na noge" mogla da se razmatra i mogućnost prodaje većinskog vlasništva strateškom partneru.