Trinaest godina od zločina u Srebrenici

U Potočarima kod Srebrenice obeležena je 13-to godišnjica stradanja Muslimana u tom gradu. Sahranjeni su posmrtni ostaci još 308 identifikovanih žrtava.

Memorijalni centar u Potočarima posetili su predstavnici vlasti u BiH, diplomatskog kora, međunarodne zajednice, predstavnici verskih zajednica, nevladinih organizacija i porodice žrtava.

Program obeležavanja godišnjice počeo oko podneva.

Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić rekao je da svi oni koji su u Srebrenici, ali i svi koji rade na pitanju Srebrenice, "doprinose razvijanju kulture pamćenja, jer pamćenje i podučavanje predupređuje ponavljanje, što je od izuzetne važnosti za generacije koje dolaze".

Silajdžić je istakao da su oči sveta uprte u Srebrenicu i BiH, jer se u "Srebrenici ogleda ne samo prošlost nego i budućnost celog sveta".

"Zbog toga je važno da potvrdimo naše opredeljenje, ne samo rečima nego i delima, da je pravda ipak dostižna, da se politikom genocida ne mogu ostvarivati politički ciljevi, i da na primeru Srebrenice možemo graditi pobedu mira i suživota", rekao je Silajdžić.

Silajdžić je sa komemorativnog skupa poručio, da je potrebno da se sprovede presuda Međunarodnog suda pravde povodom tužbe BiH protiv bivše SRJ, i pronađu i izruče optuženi za srebrenički masakr.

Na groblju Memorijalnog centra u Potočarima kod Srebrenice danas je sahranjeno 308 tela identifikovanih muslimana stradalih u julu 1995. godine u Srebrenici i okolini.

Muslimanski verski obred, pred oko 20.000 Bošnjaka, koji su u 235 autobusa i 2.000 putničkih automobila došli iz Federacije BiH, služio je vrhovni poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić. 

U Memorijalnom centru do sada sahranjeno 3.214 osoba

Pre tačno trinaest godina, Vojska Republike Srpske ušla je u Srebrenicu, nakon čega je iz tog grada, za dva dana, deportovano blizu 30.000 žena i dece.

Deo muslimanskog stanovništva se 11. jula sklonio u bazu UNPROFOR-a, a veći deo, uglavnom muškaraca, krenuo je u povlačenje prema Tuzli.

Posle zauzimanja Srebrenice, u nekoliko dana jula, počinjeni su masovni zločini.

Kasnijom istragom je utvrđeno da je ubijeno između sedam i osam hiljada srebreničkih muslimana.

Operaciju, koja je počela 6. jula, predvodio je bivši komandant srpskih snaga general Ratko Mladić, jedan od najtraženijih haških begunaca.

Haški sud do sada je za zločin genocida osudio generala Vojske Republike Srpske Radisava Krstića.

Obraćajući se prisutnima na ovom komemorativnom skupu, američki ambasador u BiH Čarls Ingliš je rekao da niko nema pravo, kad je reč o ovom zločinu, da izbegava sopstvenu odgovornost da se bavi njegovim posledicama, niti da poriče da se zločin desio.

"Ovaj strašni zločin progoni podjednako Bosance i Hercegovce i međunarodnu zajednicu i ovaj zločin traži pravdu i u tome se ne sme stati", rekao je Ingliš.

On je pozvao lidere u BiH da genocid u Srebrenici ne koriste za svoje uske interese, da ne manipulišu uspomenama na one koji su ukopani u groblju u Potočarima, kao i da ne manipulišu preživelima.

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Miroslav Lajčak je rekao da je potrebno obezbediti da BiH u celini, sigurno i nepovratno izađe iz tame u koju je gurnuta pre 15 godina.

"Zemlja je već značajno napredovala na tom putu i sada je na samom pragu potpune reintegracije u Evropu nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Lajčak.

Obeležavanju 13. godišnjicu stradanja Bošnjaka Srebrenice prisustvovali su predstavnici vlasti BiH oba entiteta, mnogi ambasadori, predstavnici međunarodnih organizacija u BiH, kao i predstavnici raznih nevladinih organizacija.

Komemorativni skup u Potočarima, koji je obezbeđivalo 1.130 policajaca Republike Srpske, protekao je mirno.

Na skupu je primećeno i nekoliko grupa karakteristično obučenih mladića sa islamskim zastavama, koji su uzvikivali "Alahu ekber" (Alah je veliki).

Tadić: Nova vlast u Srbiji privržena saradnji sa Hagom

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas, povodom 13 godišnjice zločina u Srebrenici, da je nova vlast u Srbiji potpuno privržena završetku saradnje sa Haškim tribunalom i hapšenju optuženog za ratne zločine Ratka Mladića.

"Za Srbiju je izuzetno važno da se pitanje ratnih zločina i zločinaca okonča i ona je do sada poštujući vlastite zakone i međunarodno pravo izručila 43 optužena Tribunalu", naveo je Tadić u izjavi koju je prenela Pres služba predsednika Srbije.

"Na dan kada se sećamo srebreničkih žrtava, 11. jula, odajemo poštu i svim drugima nevino stradalima. Poštujući tuđe žrtve i razumevajući tuđu nesreću, nalazimo snagu za pomirenje bez koga nema budućnosti i dobrosusedstva na Balkanu", kazao je predsednik Srbije.

Kako je naveo, "srebreničke žrtve su trajna opomena koja nas obavezuje da se svi optuženi za ratne zločine nađu u Hagu".

"Nevino stradali obavezuju i Tribunal za ratne zločine da sve krivce adekvatno kazni i da pravda zaista bude zadovoljena. Da bi sve žrtve u našem regionu konačno našle spokoj, svi zločinci, bez obzira na naciju i veru, bez obzira da li se zovu Mladić, Orić, Haradinaj iliGotovina, moraju dobiti zasluženu kaznu", naglasio je Tadić.

"Kažnjavanjem zločinaca, međusobnim uvažavanjem i pomirenjem, ostvarujemo uslove za integraciu našeg zajedničkog prostora u Evropsku uniju i ostvarenje boljih životnih perspektiva za sve nacije, za sve građane našeg regiona", zaključio je Tadić.