Inđiji preti ekološka katastrofa

Inđija će se suočiti sa ekološkom katastrofom ukoliko u sanitarnoj zoni regionalnog vodozahvatnog područja, uz vodostanicu, počne da radi bugarska fabrika za preradu opasnog hemijskog otpada "Monbat", upozorio je Ekološki pokret Srbije - Savez ekoloških organizacija Srbije.

Savez ekoloških organizacija Srbije od okružnog suda u Novom Sadu zatražio osporavanje studije o proceni uticaja izgradnje te fabrike na životnu sredinu.

Na taj dokument saglasnost je dao vojvođanski Sekretarijat sa zaštitu životne sredine.

Predsednik Skupštine Saveza ekoloških organizacija Srbije Nikola Aleksić istakao je da prethodni saziv Ministarstva za zaštitu životne sredine nije dao zeleno svetlo za realizaciju tog projekta.

Aleksić je pozvao sve građane Inđije da spreče početak rada fabrike Mombat, ako teba građanskom neposlušnosću i protestima.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja ispitaće mogući uticaj otvaranja fabrike za preradu hemijskog otpada u Inđiji na životnu sredinu u tom gradu, rečeno je u nadležnom ministarstvu.

Prema rečima pomoćnice ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Biljane Stanojević vojvođanski Sekretarijat za zaštitu životne sredine dao je saglasnost na studiju o proceni uticaja izgradnje bugarske fabrike Mombat na životnu sredinu, ali će ministarstvo ipak proveriti proceduru po kojoj je izdato to odobrenje.

"Ceo slučaj je u nadležnosti pokrajinskog sekretarijata, ali pošto je od Okružnog suda u Novom Sadu zatraženo osporavanje te studije, a i na  konferenciji za novinare javno je iznet taj ekološki problem, ministarstvo će morati da reaguje", rekla je Stanojevićeva agenciji Beta.