Cekićev konkurs iz zasede

Iako članovima UO RTS ističe mandat tek za tri godine, RRA objavila danas javni poziv za predlaganje novih kandidata za tu upravnu funkciju medijskog javnog servisa Srbije. Upravni odbor RTS-a smatra skandaloznim pokretanje procedure izbora novog UO javnog servisa kada već postoji stari kome nije istekao mandat i koji nije razrešen.

Bez ikakve zakonske osnove, pre isteka petogodišnjeg mandata sadašnjih članova UO RTS-a , Republička radiodifuzna agencija objavila je u današnjem (3. jul) broju lista "Politika" poziv za predlaganje novih kandidata.

Po zakonu, članovi tog upravnog tela biraju se iz redova afirmisanih stručnjaka i uglednih ličnosti a imenuje ih i razrešava Savet Republičke radiodifuzne agencije.

Kako aktuelni Upravni odbor RTS nije razrešen, a i nije bilo nikakvih razloga, niti najava za to, javni servis je objašnjenje potražio od predsednika Saveta RRA Nenada Cekića.

On je, međutim, nedostupan za medije.

Poslanicima u Skupštini Srbije takođe nije bilo jasno šta bi taj oglas trebalo da predstavlja, jer nije precizirano na koje članove odbora se odnosi, pa zato nisu želeli da komentarišu javni poziv.

Pojedini članovi Saveta, poput profesora dr Svetozara Stojanovića nisu upoznati sa oglasom i kada je takva odluka doneta, a Slobodan Đorić (takođe član Saveta RRA) nije želeo da komentariše poteze Agencije.

Aleksandar Vasić, potpredsednik RRA, u razgovoru za RTS priznao je da sednice RRA na kojoj je doneta odluka o raspisivanju poziva nije bilo.

Po njegovim rečima nije neophodno da o raspisivanju konkursa budu obavešteni svi članovi upravnog odbora.

Članovi Upravnog odbora RTS na današnjoj sednici rekli su da su zaprepašćeni izjavom administracije Saveta RRA i javnim pozivom za predlaganje kandidata za UO RTS-a.

U saopštenju UO RTS-a napominju da je Savetu RRA dostavljen traženi izveštaj o problemima naplate RTV pretplate i merama koje je Upravni odbor preduzeo u predviđenom roku.

Članovi UO RTS očekuju da će Savet RRA raspraviti incident i o tome obavestiti RTS i javnost.

Da podsetimo, aktuelni Upravni odbor RTS konstituisan je 19.04.2006. godine.

Predsednik tog tela je akademik Nikša Stipčević, a članovi: etnolog Dragomir Antonić, filozof profesor dr Jovan Babić, novinari Milica Kuburović i Slavoljub Đukić, istoričar Predrag Marković, ekonomisti Boško Mijatović i Dušan Stokanović i poznati sportista Dušan Savić.

 

 

Pogledajte prilog iz Dnevnika 2: