Izvinjenje Uefe zbog prekida prenosa

Evropska fudbalska unija (Uefa) izvinila se zbog prekida prenosa prve polufinalne utakmice prvenstva Evrope između Nemačke i Turske i saopštila kako će biti učinjeno sve da se do kraja šampionata to ne ponovi.

Prenos utakmice tri puta je bio prekidan po šest minuta zbog toga što je veliko nevreme u Beču prouzrokovalo nestanak struje.

"Tri puta je u toku drugog poluvremena nestajala struja. Iako se radilo u prekidima koji su mereni u milisekundama, to je bilo dovoljno da sistem padne. Resetovanje je trajalo po nekoliko minuta. Zaštitni sistem, koji je trebalo da uključi rezervno napajanje nije reagovao, jer za tu milisekundu nije uspeo da detektuje nestanak struje", rekao je Alekandar Furtoj koji je u Uefi zadužen za realizaciju prenosa utakmica.

Prema njegovim rečima, ne postoji opasnost da se nešto slično desi u drugom polufinalnom meču, niti u toku prenosa finalne utakmice.

"Za predstojeća dva meča celokupna oprema će biti priključena na dizel generatore, jer više ne želimo da rizikujemo", rekao je Furtoj.

Utakmicu između Nemačke i Tuske bez prekida su odgledali samo Švajcarci, čija televizija nije želela da preuzme signal iz centra Uefe za transmisiju koji se nalazi u Beču, već je zakupila svoj link sa stadiona Sent Jakob Park u Bazelu.

Zbog pomenutog incidenta Uefa se našla na žestokom udaru, jer je uoči šampionata preuzela apsolutnu odgovornost za slanje signala u sve krajve sveta, a nemačka televizija ZDF danas je najavila da će tužiti evropsku Kuću fudbala.