Kongres da ukine zabranu na priobalnu eksloataciju nafte

Američki predsednik Džordž Buš uputio je Kongresu u Vašingtionu predlog za ukidanje zabrane na priobalnu eksploatacije nalazišta nafte u pokušaju da se zemlja nosi sa "uzletelom cenom nafte" .

"Sada je lopta u Kongresovom dvorištu", kazao je Buš novinarima u bašti Bele kuće i dodao da je sada vreme za "akciju", preneo je Rojters

Međutim, kako je ocenila britanska novinska agencija, radi se više o simboličnom gestu bez prave mogućnosti da SAD trenutno deluju na visoku cenu energenta.

Buš je zatražio od Kongresa da se usvoji zakon kojim će biti omogućena "odgovorna priobalna eksploatacija (nafte)".

Zabrana eksploatacije nafte u američkom priobalnom pojasu je na snazi već 25 godina, delimično kako bi bili smanjeni mogućnost izlivanja nafte i druge opasnosti po životnu sredinu.

Buš je sada ocenio da je sa vrtoglavim rastom cena uvozne nafte takva politika "neodrživa", objavila je nedavno britanska medijska kuća Bi-Bi-Si (BBC).

"Dugoročno gledano spustićemo cene time što ćemo povećati količinu nafte proizvedene u SAD...više nećemo toliko zavisiti od nafte iz uvoza i doprinećemo standardu naših radnika i učvršivanju naše konkuretnosti na globalnom tržištu", naveo je tada Buš.

Sa cenom benzina koja je na pumpama u Sjedinjenim Američkim Državama preko jednog dolara za litar, Buš vrši pritisak na Kongres da bude omogućena šira eksploatacija nafte i prirodnog gasa u priobalju, a kompanijama pristup izvorištima u Arktičkom nacionalnom rezervatu.

Tome se žestoko protive pokreti za zaštitu životne sredine.

Visoke cene benzina i hrane uznemiravaju američke potrošače u iztbornoj godini kada Bušovi republikanci nastoje da očuvaju Belu kuću i preotmu od demokrata kontrolu nad Kongresom, primetio je Rojters.

Demokrate, pak, odbijaju da odbace višegodišnji važeći moratorijum, navela je nemačka novinska agencija DPA.

"To će samo produžiti propalu energetska politika koji se vodila iz Vašingtona punih 30 godina", kazao je Bil Barton potparol demokratskog predsedničkog kandidata Baraka Obame.

Republikanski predsednički kandidat Džon Mekejn rekao je novinarima, međutim, kazao kako misli da je odluka Buša veoma bitan signal.

Mekejn je prvobitno bio protivnik takvih mera, ali naknadno podržao predlog njegovog partijskog kolege, podsetio je BBC.