Маја Шуша и Јован Јелисавчић (Башта Фест)

Наши саговорници су глумци Маја Шуша и Јован Јелисавчић, оснивачи интернационалног фестивала кратког играног филма – Башта Фест.

Пут ће нас одвести до Бајине Баште - где овај фестивал расте из године у годину, а бројни су разлози због којих је важан: актуелизује и афирмише филм међу млађом популацијом, при чему велики број основаца и средњошколаца има прилику да учи и истражује о филму кроз посебне едукативне програме као што је Критични камп. Са друге стране, Башта Фест додељује и глумачке награде, што је реткост за фестивале кратког филма и што посебно активира ауторе филма да учествују на фестивалу. У селекцији, фокус је стављен на филмове који се истичу занимљивим глумачким остварењима и у којима се осећа сарадња између редитеља и глумца. А кажу да је дружење на Башта Фесту нешто што посебно вреди, па многи који дођу у Бајину Башту на догађај - то доживљавају као летовање. Иако су Маја и Јован можда могли организовати фестивал и у Београду, смештањем целог контекста у један миран, мањи град као што је Бајина Башта, дали су одличан пример културне децентрализације која је преко потребна. 

Наравно, Башта Фест није једини пројекат којим се Маја и Јован баве већ су они, као глумци, ангажовани и на разним „другим странама”, што ће такође поделити са нама. А осврнућемо се и на позоришну и филмску ситуацију у нашем друштву, посебно када је реч о младима и њиховим шансама. 

Кроз емисију воде Јована Зец и Петар Протић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво