Широм затворених очију – Само срцем се добро види

ТЕМЕ: ПЕТРОВ ДАН; Никола Тесла; Мајаковски: ОБЛАК У ПАНТАЛОНАМА; Франческо Петрарка; СЛУШАТИ И ОСЛУШКИВАТИ; Мехмед - Меша Селимовић; Када је драмом „Рат светова” изазвао општу панику у Америци, имао је само 23 године; ОРСОН ВЕЛС, МАЕСТРАЛНИ ГРАЂАНИН КЕЈН; Сер Лоренс Оливије; Фрида Кало Калдерон; Пабло Неруда; Правда, Савест...

           „Отац ми је био врло уман човек. На свако питање имао је одговор али та појава и њему самом је била нова. На крају, он примети да то није ништа друго него електрицитет, исто оно што видите на дрвећу за време олује. Мајка је била као опчињена. „Престани да се играш с тим мачком” рече ми она: „могао би изазвати пожар.” Ја сам занесен размишљао. Није ли природа једна огромна мачка? Ако јесте, ко је милује по леђима?”

(У Музеју Николе Тесле у Београду чува се Теслино писмо девојчици Поли. Тесла с почетка Поли пише где се родио, како му је изгледало одрастање у Смиљану и о његовој вредној мајци која је радила сваког дана од 4 изјутра до 23 часа увече, као и да су по доручку сви у породици следили мајчин пример, марљиво обављајући свако свој посао волећи га и тако постижући извесно задовољство.) 

Свети апостол Петар - Петровдан
 
          Свети апостол Петар, један од 12 великих апостола, био је рибар у граду Витаиде, и звао се Симеон када је среo Христа. Први је изразио веру у Исуса Христа и целог живота без колебања служио је хришћанству. Проповедао је по Палестини, Малој Азији, Илирику и Италији. Чинио је многа чудеса, а о његовој исцелитељској моћи причају се легенде. По једној, чак и његова сенка је лечила болесне. По заповести цара Нерона страдао је мученичком смрћу.
          Када је бог делио улоге, Св. Петру је подарио вино, пшеницу и кључеве од небеског царства. Зато он седи на вратима раја и испитује умрле.
Свети Петар је поставио небеског ковача на Месец да га окује и сачува за Земљу. Он шета Млечним путем и моли се пред небеским крстом; учвршћује гвоздени стуб на коме лежи земља и који страшан црни пас стално гризе.
           Са Св. Савом је заменио вериге, па се зато дешава да су на Савин дан дани топли и око Петровдана одједном освежи.
           Васојевићи у Црној Гори, у овај дан пале лиле, гомиле грања, обично на катуну, а деца припреме савијену брезову кору, у коју нагурају сламу, запале је и обилазе торове и колибе. И у Херцеговини се пале велике ватре, а деца носе бакље које зову машале.
Најстарија српска црква - храм посвећен Св. Петру из деветог века, налази се у непосредној близини Новог Пазара. 

            НАСЛОВНА СЛИКА ГОРАН РИСТОВИЋ ФИЛИГРАН ПОКИМИЦА

            У Москви су, у марту ове године, на предлог Експертске комисије за црквену уметност, архитектуру и рестаурацију Московске Патријаршије, уручена признања двадесеторици уметника за њихове доприносе иконопису, мозаику, фрескопису, златарству и градитељству.
            Међу њима је и Краљевчанин Горан Ристовић - Филигран Покимица, надалеко познати и признати мајстор, уметник овог старог заната. Њему је додељена диплома за висока достигнућа у црквеном уметничком златарству.

Слушајте нас на FM: 104,0 MHz
Преко Интернета: https://rtsplaneta.rs/linear/16091
www.twitter.com/beograd202

www.instagram.com/beograd202 

Контакт: ++381 11 3249 202 *
СМС: +381 64 0202 200*
Мејл: program202@gmail.com 
 

Избор музике и продукција: НЕНА ОГЊЕНОВИЋ ТРКУЉА
Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво