Широм затворених очију – Само срцем се добро види

Да ли знате да је наша реч МАКАР позајмљена из новогрчког. Провобитно значење било је БЛАЖЕНИ, отуда и грчко име МАКАРИОС и словенско МАКАР или МАКАРИЈЕ.

Касније реч је добила значење - КАМО СРЕЋЕ, па онда - ДОБРО, СВЕЈЕДНО и тако се дошло до нашег данашњег МАКАР.
Назив јела МАКАРОНИ, МАКАРОНЕ, потиче од истог корена.
МАКАРИА је било јело од пиринча које су стари Грци служили на даћама У СЛАВУ БЛАЖЕНИХ, односно преминулих.
Преко грчких колонија на југу апенинског полуострва та реч је прешла у говорни латински језик.
Касније су је Италијани примењивали за ВАЉУШКЕ, ПРЖЕНИЦЕ и друга јела од теста, док се у Напуљу нису јавиле цевчице које се и данас, у целом свету, називају МАКАРОНИ.

ТЕМЕ: Благослов. Срећа је понекад благослов - али углавном морам да је освојим. (Куељо); Завет. Љуби Господа Бога свога свим срцем својим, и свом душом својом, и свом снагом својом, и свом мишљу својом. И љуби ближњега свога као самог себе; Први весник пролећа је МАГНОЛИА СТЕЛАТА. С обзиром на њену лепоту, називају је још и краљицом пролећног цвећа; МАКАР, МАКАРИЈЕ, МАКАРОНИ; РЕЧИ. „Од свих разорних оружја које је човек био у стању да измисли, најстрашније и најмоћније била је реч.”; Свакој великој промени претходи хаос; „Хвалисање је почетак срамоте.” (Јапанска пословица); ХРАБРОСТ. „У добру је лако добар бити. На муци се познају јунаци.” (Петар Петровић Његош); ЦИЉ. „Чини оно чиме ћеш постати достојан да будеш срећан.”; ЧУДО. „Сунце никада не изађе и никад не зађе, а да се не догоди неко чудо.”; УМЕРЕНОСТ. Нико се није покајао што је умерено јео и мало говорио. (Немачка пословица); ЛАСКАЊЕ. Гете: „Онај ко не уме да воли мора да научи да ласка.”; Винсент ван Гог за седам година рада створио је приближно 850 слика и више од 900 цртежа, а око 700 његових писама брату Теу јединствена су документација и потресна аутобиографија човека, који је за живота продао само једну своју слику. Највећи број његових дела изложен је у музејима у Паризу, Хагу и Амстердаму. Слика „Сељанка” из раног холандског периода налази се у Народном музеју у Београду.
За нама је 28. март, светски Дан бака.
Слушајте нас на FM: 104,0 MHz
преко Интернета: https://rtsplaneta.rs/linear/16091

www.twitter.com/beograd202

www.instagram.com/beograd202 

Контакт: ++381 11 3249 202 * СМС: +381 64 0202 200*
Мејл: program202@gmail.com 

Избор музике и продукција: НЕНА ОГЊЕНОВИЋ ТРКУЉА

Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво