Широм затворених очију – Само срцем се добро види

Колико кроз два дана прославићемо Светог Саву, првог архиепископа и просветитеља српског.

                             „СРПСКА ГЕОГРАФИЈА ЈЕ
              ОПРЕДМЕЋЕНА БИОГРАФИЈА СВЕТОГ САВЕ”

Како је Свети Сава симбол свих српских тежњи ка добру не чуди ни однос народа према његовом имену.
Цела српска земља украшена је Савиним именом, од Савиног поља код Хиландара - преко Саве, Савине, Савинца, Савова, Савовске, Савановца, Савиног села - до Савиног извора на врху Дурмитора. Савиним стопама по Савиној земљи, може се путовати из Савиног у Савин манастир. Српска географија је опредмећена Савина биографија.
Заувек су остале на њој Савине стопе, стране, брда, врела, кршево, столице, трпезе, почивала. Овековечени су његови камени опанци, отиснуте постеље, штап и тиква у којој је носио воду. Савина ребра остала су утиснута да се за сва времена виде на читавим пределима. То је најдуже ребро које је имао наш човек и од њега смо сви истесани.
У сваком месту је Свети Сава био - или га из даљине штапом прекрстио - зато се у Светосавски храм не може узидати ништа а да у њему већ није Свети Сава. И зато се у тај храм може узидати све - и вук у гори, чији је Свети Сава чобанин.
У њему се морају огледати Плавско, Борачко, Чумићко, Црно и остала језера, јер их је Свети Сава створио. И Сава-вода, коју је отворио да га не стигне Свети Павао.
У њему се мора чути Умукли вир на Тари код Колашина који још ћути јер му је Свети Сава наредио, да би се чуло кад говори. И барјак банатских устаника и звоно Велике школе, са ликом Светог Саве. И Савин лакат код Пријепоља, где се Свети, уморан наслонио. И Царевац, у пожаревачком крају - познатом по кошави - једино село у којем кошава не дува, јер га је Свети Сава издвојио и благословио. У њему морају бити сабрани Савини штапови које је свуда намерно заборављао - јер ко се њих држи не може се изгубити, а што је њима прекрштено - не може се потрошити. И Полумир између Рашке и Краљева, где је браћу полумирио.
И Савин лукац и Савино око и Савин камен на Вардару и Савино брдо у Грахову и сви који посте Савин пост по Банији, Лици и Старом Влаху да би им благо од вукова заштитио.
И остаци многих камених саркофага, за које се тврди да је у сваком Свети Сава зато да душмани не би сазнали где је.
И походни ћивот од миришљавог дрвета, у којем су га носили милешевски калуђери „преко овамошњих кршева и беспућа”, који је још у Светој тројици крај Пљеваља. Ћивот у коме је неки муслиман доскора држао крушке које му никад нису трунуле, а увек су мирисале. И светишта око Београда, у Рипњу, у Винчи, у Калуђерици, у Раковици - где су га за кратко крили монаси кад су га уграбили са врачарске ломаче.
У Светосавском храму причестићемо се и вином из Сићева, јер су у Сићеву Светом Сави дали вина када је тражио воде, па га и данас имају у изобиљу.”
Академик МАТИЈА БЕЋКОВИЋ

ТЕМЕ: Свети Сава; Ивана Маликовић, моја пријатељица, подсетила ме да је 22. јануара 1896. године рођен САВА ШУМАНОВИЋ, један од најистакнутијих српских сликара 20. века. Убиле су га усташе, заједно са још 150 становника Шида, августа 1942. године, y том тренутку на његовом штафелају сушила се слика „Берачице”; Бранко Миљковић „УБИ МЕ ПРЕЈАКА РЕЧ”; Усне/Васко Попа; Дамјан Мартиновић, академски сликар ме својом сликом коју није успео да поклони највећем забављачу двадесетог века, подсетио да су три године како се у небеско пространство преселио Дејвид Боуви, који је краљици два пута рекао: „Не!”; Трешња; УСПЕХ: Немања Марјановић (29) из Инђије једини Србин у највећем и најскупљем пројекту у историји медицине и биологије; Смерност; Поштење; Слушатељка Бока нас пита: „Шта је суровост?”; Правда, Савест; 25. јануара 1904. штампан је први број листа „Политика”...

Слушајте нас на FM: 104,0 MHz 

и преко Интернета: https://rtsplaneta.rs/linear/16091
Контакт: ++381 11 3249 202 * СМС: +381 64 0202 200*
Мејл: program202@gmail.com

ПРОДУКЦИЈА И ИЗБОР МУЗИКЕ: Нена Огњеновић Тркуља

Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво