Обрати пажњу!

Европска недеља превенције рака грлића материце обележава се од 21. до 27. јануара у циљу подизања свести о значају превентивних прегледа.

Основна порука је да је ова малигна болест превентабилна и зато је ове године слоган кампање „Рано откривање може спречити рак грлића материце”. Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” сваке године се у просеку региструје више од 1.000 новооболелих жена, док у просеку више од 400 жена изгуби живот од ове врсте рака, за коју се са сигурношћу зна да припада групи најпревентабилнијих. Република Србија је 2012. године започела постепено увођење организованог скрининг програма за рано откривање рака грлића материце, који је доступан женама узраста од 25 до 64 године. Међутим, да ли је ова најављена превенција темељно спроводива? Ако није, зашто се најављују делимична плаћања лечења превентабилних канцера ако особа не оде на превентивни преглед, причамо са стручњацима из области јавног здравља.

У наставку емисије још тема. Рубрика „Временска капсула” посвећена је клавијатуристи Лази Ристовском који је рођен на данашњи дан. Током поподнева предлажемо и културне догађаје у градовима Србије, свирке и концерте, а рубрика „Шта каже мрежа” преноси новости из дигиталног света. 

Водитељ: Ружица Врховац

Обрати пажњу!  	Обрати пажњу!

Autor:
Београд 202

Знате ли за једну од омиљених мачијих игара? То је вијање црвене тачкице ласера као да је уклети непријатељ, а мачка решена да спаси свет од зле Црвене тачке. Наши проблеми су, некада, тек толико стварни. Тачније, често се бавимо бригама из погрешног угла. Ми представљамо важне изазове и пут до њиховог разрешења – обрати пажњу! [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво