Широм затворених очију – Само срцем се добро види

НАСЛОВНА СЛИКА нам је поклон Биљане Терзић и Жарка, мојих пријатеља, који нас свако толико обрадују серијалима предивних фотографија.

Када сам је питао да прикажем ову слику као насловну Биљана ми је написала: „Кажем ја данас Жарку, мени ова кућа изгледа као некаква слика, као имагинација, као да није стварна....и заиста је тако!”
Тамара Вученовић, моја колегиница и пријатељица, са Радио Београда 2, најављујући своју емисију „Дигиталне иконе” посвећену великану српске и светске науке, подсетила нас је да је Никола Тесла говорио: „Имаћете једну малу кутијицу коју ћете држати у џепу и са којом ћете имати контакте са свим људима у свету. Моћи ћете да се обраћате банци, да резервишете карту, да добијете податке о тачном времену и метеоролошким условима, да шаљете фотографије и примате документа...” (академик А. Маринчић).
Један од највећих умова 20. века, српски научник Никола Тесла, умро је на Божић 1943. године, а њему у част 12. јануара ће у хотелу „Њујоркер” на Менхетну, у коме је провео последњих десетак година, бити одржана Конференција у организацији Научне фондације „Тесла” из Филаделфије.

„Када је за календарски почетак Нове године узет 1. jануар, онда је Мали Божић почео да важи као Српска Нова година”, писао је у „Календару српских народних обичаја и веровања” Миле Недељковић.
Васиљев дан, некрштен шести дан пасје недеље, мрсан дан који се слави 14. jануара као Српска нова година посвећен је Светом Василију, великом архиепископу Кесаријском, рођеном у време цара Константина, 329-те године у Кападокији.
Дакле, 14-ти јануар је први дан Нове године према Јулијанском календару, којег се придржавају српска, руска, грузијска и неколико малих православних цркава, четири старе Патријаршије - Васељенска, Јерусалимска, Антиохијска и Александријска и сви Светогорски манастири.

ТЕМЕ: Никола Тесла; Српска Нова Година; Лав Николајевич Толстој; Лаза К. Лазаревић, књижевник и лекар, академик; Знате ли да је први радио апарат у свету продат 13. јануара 1906. године; Бокељска морнарица која је, после Цркве, најстарија институција на територији Боке Которске и Црне Горе, је меморијална огранизација са седиштем у Котору, која је изворно утемељена као најстарија братовштина помораца на Јадрану и једна од најстаријих на свету. Према традицији и историјским индицијама основана је 13. јануара 809. године, када су которски поморци преузели реликвије хришћанског свеца мученика Трипуна и касније га прогласили заштитником града. У протеклих дванаест векова Бокељска морнарица је прошла кроз многе трансформације - од хуманитарне, преко војне, па све до меморијалне организације, каква је данас. За све то време она се у свим својим активностима руководила древним геслом: FIDES ET HONOR - ВЕРА и ЧАСТ; Џеjмс Џојс; Агата Кристи; Роберт Боби Џејмс Фишер; Род Стјуарт; Мартин Лутер Кинг...

Слушајте нас на FM: 104,0 MHz и преко Интернета: https://rtsplaneta.rs/linear/16091
Контакт: ++381 11 3249 202 * СМС: +381 64 0202 200*
Мејл: program202@gmail.com

Продукција и избор музике: Нена Огњеновић Тркуља
Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво