Широм затворених очију - Само срцем се добро види

Теме: Свети Никола, Милостивост, Истинитост, Правдољубивост; Чудотворство; Валцер; Сузе, „Неверне бебе“ - „Сузе са звезда падају“; Међу звезде се преселила светска шаховска легенда Милунка Лазаревић! Коју је због једног јединог потеза запамтила цела планета...

НАСЛОВНА СЛИКА је дело мога пријатеља Игора Шунтића, из Шавника, на Дурмитору (Црна Гора), са којим сам се упознао непосредно пре него што је објавио луксузно опремљену књигу „Шавник Тајне природе/Savnik Secrets of Nature”, штампану двојезично, на српском и енглеском језику. 

„НА СВЕТОГ НИКОЛУ СУ СВИ СРБИ НА СЛАВИ”
Прича се да су на Светог Николу сви Срби на Слави - половина јер им је то крсно име, а половина јер је у гостима.
У овај дан се спрема жито, мада има и оних који верују да је светац жив, па то не чине.
У Јужној Србији на овај дан праве шарени колач са птицама који поп обавезно прелива вином. Месе се понекад и два, од којих један припада свештенику, а други, такозвани „пресвети” остаје у кући. На Никољдан предвече овај колач се дели деци, која треба да га поједу седећи на дрвету.
Срби наших западних страна овог свеца зову и Чувар Никола.
Верује се да Свети Никола превози душе са овог на онај свет. Некада је мртвима узимао душу и мерио, али је тај посао касније преузео Арханђел Михајло, док и њега није заменио Гаврило.

ОТАЦ НИКОЛА „НАЈВЕЋА СИЛА НА МОРУ” И СВЕТКОВИНА ДЕЧИЈЕ РАДОСТИ 

Свети Никола не само да је најчешћа крсна слава код православних Срба, него је још значајнији и познатији као заштитник морнара у целом хришћанском свету.
Некада је на свим хришћанским лађама била икона Светог Николе, нарочито на Јадрану и у Средоземљу, а кажу да су га и турски лађари поштовали.
Отац Никола, звани Чудотворац, „највећа сила на мору”, сматра се заштитником воде, па га славе бродари, морнари, сплавари, воденичари и сви чији живот и рад зависе од воде. У неким крајевима њему се моле и нероткиње, а у новије време је његов дан све више светковина дечије радости. Зато не чуди што је по градовима и у варошима у Србији распрострањено и веровање да Свети Никола ноћ уочи свог празника, јашући на белом коњу обилази децу, која су била добра у току године, и дели поклоне. Зато и данас многа деца чисте своје ципеле и стављају их у прозоре, да би се ујутру, на Никољдан, силно обрадовала, када у ципелицама пронађу поклон - дар Светог Николе.
Иако се сматра заштитником путника, понегде га зову и Путник.
Сматра се да на овај дан не ваља започињати путовања. Морнари зато у овај дан не испловљавају, а уколико су на мору или плове реком, застају, у четири сата поподне, барем на час, да би се помолили Светом Николи.
Светог Николу је славило и Српско паробродско друштво.

О КАПЕТАНУ И СВЕТОМ НИКОЛИ
Из Котора потиче прича „О капетану и Светом Николи”.
Некада давно капетан из познате морнарске куће Вучинића реши, и поред свих савета да то не чини, да исплови баш на Никољдан. Како реши тако и уради али само што су прошли поред острва Крфа нападоше их арапски гусари, лако их савладаше и бацише у окове. Као оковани галиоти пловили су годину дана, све молећи Светог Николу да их спасе. После годину дана, баш на овај дан, близу Пирејске луке, нападе њихов, сада гусарски брод, лађу капетана Кукића из Херцег Новог.
Новљанин Кукић беше храбар, а уз то имаде и педесет одважних морнара, који после жестоке битке савладаше и побише гусаре. За све време битке нико није примећивао старца са белом брадом који ту поред јахаше немирног белог коња. Када битка би завршена старац показа руком Новљанима на брод и рече: „Сада спасите ону грешну браћу!”, а ови у њему препознадоше свог заштитника и светитеља Николу.
Новљани на то ослободише Которане, па сви клекоше пред Светог Николу и захвалише му.

Слушајте нас на FM: 104,0 MHz 

и преко Интернета: https://rtsplaneta.rs/linear/16091
Контакт: ++381 11 3249 202 * СМС: +381 64 0202 200*
Мејл: program202@gmail.com

Продукција и избор музике: Нена Огњеновић Тркуља
Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво