Визија

Тема: млади и друштвено ангажована култура

Како млади ствараоци схватају друштвено ангажоване теме? Како млади редитељи бирају филмске теме? Да ли је боље изабрати неку „лаку тему" или нешто што захтева више истраживања, нови поглед на друштво и заједницу у којој живимо?

Млади сценариста и редитељ Никола Живковић недавно је представио свој филм „Пандора” о утицају медија и друштва на стварање система вредности за сваког појединца. Иако је прошао кроз мукотрпан процес реализације тог нискобуџетног остварења, уз подршку многобројних сарадника и пријатеља, па је и одјавна шпица малтене дужа од самог филма - како каже у шали, Живковић је срећан што је успео да докаже да није све у новцу, да се може радити и да постоје људи који вреде. Током реализације „Пандоре”, аутор је ув више наврата чуо питање, које је за њега било поражавајуће: Зашто то ради?

Комплексан одговор на ово питање дао је Марини Зец, која је на ту тему разговарала и са другим младим ствараоцима.

Милена Богавац, 36-годишња списатељица, драматургиња, позоришна уметница, песникиња и радница у култури, најчешће у алтернативним и off варијантама, нова је директорка Шабачког позоришта. Рођена је у Београду, где је дипломирала драматургију на Факултету драмских уметности. Написала је петнаестак позоришних комада, a за најновији, „Јами district”, награђена је Стеријиним одличјем. Тврди да је лично-политичко и да је позориште најмоћнија алатка друштвене еманципације, а како ће са таквом вером да руководи Шабачким позориштем, за данашњу Визију причала је Александри Гловацки.

Водитељ: мр Љубица Крминац

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво