Визија

Регионална индустрија и култура оглашавања

Историја индустрије оглашавања на Балкану је веома занимљива и богата, али су тек пре неколико година почела опсежнија истраживања на том пољу.

И то пре свега захваљујући Владимиру Чеху, доајену регионалне индустрије оглашавања који је основао пионирску установу: Институт за историју оглашавања. Главни мотив био је тај да се отргне од заборава ова необична и врло утицајна професија-индустрија и то кроз ретроспективне пројекте. Чех је и сам сведок развоја струке „адвертајзинга” на овим просторима и њеном великом утицају на културу.

Са Владимиром Чехом је разговарала Јована Зец, са освртом на неколико тема: настајање незаборавних креативних идеја у историји оглашавања у ближој историји на нашим просторима, њиховим културолошким обрасцима и значају. Као и о већим пројектимa које је организовао Институт за историју оглашавања попут изложбе о славној америчкој вајарки Малвини Хофман и њеним плакатима насталих током Првог светског рата при чему се издваја најпопуларнији под називом „Србији је потребна ваша помоћ".

Ту је и изложба „Рат и плакат: 1914-1918"! Замишљена је као прича о три плаката, три аутора и три кампање за помоћ Србији где су представљене промотивне кампање које су у време Великог рата водиле земље савезнице Француска, Велика Британија и САД. Ове поставке осветлиле су широј јавности до сада непознате историјске чињенице и увеле публику у свет најуспешнијих историjских плаката и кампања на овим просторима.

Кроз емисију води Александра Гловацки.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво