Сваштара

„Ноћ музеја” у 202 повода

Петнаеста јубиларна „Ноћ музеја” биће одржана 19. маја у преко 40 општина у Србији. Манифестација, која у интервалу од 17-01 часова отвара врата музеја, галерија и сличних, занимљивих објеката, овај пут је инспирисана победничким духом. У госте нам долази Зорана Минчић, ПР Фестивала. Разговор са гошћом у рубрици „202 повода” води колегиница Ружица Врховац.

Изложбе и „музејске активности" - обележиће недељу пред нама. У галерији Народног музеја Краљево, биће приказана изложба „Метеорити, гласници свемира". Биће изложени вредни, оригинални метеорити којима располаже Природњачки музеј у Београду. Кроз изложбу посетиоци ће имати могућност да науче како да разликују метеорит од обичног стенског материјала са Земље, а сазнаће и поједине елементарне ствари попут порекла, поделе, као и важности изучавања ове појаве. Аутор изложбе је Александар Луковић, кустос - минеролог.

„Женско стваралаштво у архитектури и дизајну: европски и локални контекст" - назив је програма који представљају Музеј примењене уметности и Женско архитектонско друштво ЖАД. Програм чини гостовање три изложбе које се баве темом жена у архитектури, две међународне и једне домаће. Пројекат окупља партнере из Италије, Португалије, Шпаније, Холандије, Словеније и Словачке, како би скренули пажњу на женски допринос у архитектури, грађевинарству, дизајну ентеријера и индустријском дизајну. Све три изложбе могу да се виде у Музеју примењене уметности, до када и у којим терминима, сазнаћемо од нашег репортера Бранислава Трајковића.

Сања Стефановић је међународно призната пијанисткиња из Србије са богатим професионалним искуством. У последње четири године ради као страни експерт за изградњу новог департмана у домену „западне” класичне музике у Кини и њен програм је пратило до сада преко 650 ученика. Управо о тим искуствима је говорила у рубрици „Господо, Амбасадор Србије!"

„Моћ је највећи афродизијак" - рекао је својевремено амерички дипломата Хенри Кисинџер. Чини се да данас, у 21. веку, моћ опија више него икад. Тражи се, али се и показује кроз друштвене мреже, положај, новац, политички утицај па и атрактиван изглед. Шта је данас моћ и да ли она служи нама или ми њој прича нам у рубрици „Мода 202" колегиница Оливера Перић.

Повела се велика полемика у јавности око тога треба ли аутомобили старији од 15 година да иду на технички преглед два пута годишње? Трошак толике „бриге" о нашим возилима сносићемо ми сами. Да ли можда треба ту идеју пребацити на свет политике па онда и политичаре, са стажом од преко 15 година, слати два пута годишње на лекарски преглед? О томе данас, у рубрици „Квака 202" промишља колега Драгутин Роквић.

Сатире и квалитетне књижевне жаоке никада доста, па вам данас нудимо и афористичарске бисере нашег колеге Петра Лазића у рубрици „Перино перо".

Водитељ: Миодраг Стошић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво