Широм затворених очију - Само срцем се добро види

Пред нама је Дан Светог Василија Острошког.

Василија Острошког, по чудима познатог широм васељене. Василије Јовановић, како гласи световно име светог Василија, рођен је 1610. године у Поповом селу у Херцеговини. Био је епископ захумски и скендеријски. Као архијереј становао је у манастиру Тврдошу, а када је манастир разорен од Турака, сели се у Острог где умире 1671-ве. Ту се чувају светитељске мошти.
О духовима народ долази са разних страна да посети светитељеве мошти и дарује манастир прилозима.
Често се догађа да се заветују и католици и муслимани јер су сви у овом крају уверени у велике чудотворне моћи светог Василија, па тако верују да све ствари које преноће код моштију свеца лече све болести.
Памук, уље и тамјан који су ношени у Острог чувају се за „не дај Боже". Онај ко се заветује да посети мошти светог Василија, наредног дана започиње пост. Неки једнониче, а у манастиру се сви причешћују.
Народна прича описује светог Василија као суровог праведника.

ТЕМЕ: Не знам да ли знате да је Љиљана Петровић била прва певачица која је представљала некадашњу Југославију на Песми Евровизије 1961. године. Њену песму „Неке давне звезде" је написао песник Мика Антић; Слободан Тркуља: „Певаћемо из душе за све вас". Видимо се у Новом Саду 11. и 12. маја. „Певаћемо из душе за све вас. Као и увек..."; Да ли Љубав одолева времену; Нарцис; Срећа; Нарав; Завет; Одушевљење; Душанов Законик; Машта и сањарење; Страх; Душа; Бити срећковић или веровати у срећу; Мржња; Осмехивање.

Слушајте нас на FM: 104,0 MHz 

и преко Интернета : https://rtsplaneta.rs/linear/16091

Контакт: ++381 11 3249 202 * СМС: +381 64 0202 200*
Мејл: program202@gmail.com

Избор музике и продукција: Нена Огњеновић Тркуља.
Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво