Сваштара

Десети „Међународни фестивал науке и образовања“ у Новом Саду одржаће се 12. и 13. маја, у централном кампусу Универзитета.

Овогодишњи фестивал се одржава у част 240. годишњице оснивања Норме - школе за образовање српских учитеља, основане у Сомбору. Програм ће обухватити више десетина креативних и интерактивних радионица из природних, техничко-технолошких, друштвено-хуманистичких и медицинских наука, као и уметности. Фестивал је отворен за посетиоце од 10 до 18 часова, а улаз је бесплатан. Наш саговорник данас на ту тему је проф. др Стеван Станковски, председник организационог одбора фестивала.

На Дан победе, 9. маја, фестивал „Егзит" обележава и своју победу - награду за Најбољи европски велики фестивал, коју је освојио по други пут у овој деценији. Велико славље, заказано на Тргу слободе, угостиће домаће и регионалне бендове као што су „Лет 3", „Дисциплинa кичме" и „Три капљице", али и њујоршки састав „The Toasters". Победничка фешта наставиће се до раног јутра у клубу „Quarter". Прослави ће се придружити и Фондација Нови Сад 2021, тако што ће организовати међународну конференцију „Неутрално", на тему одрживости нових културних простора.

Организација „Animal Rescue Serbia" данас обележава годишњицу. Чланови овог удружења се на професионалан начин баве спасавањем животиња из акцидентних ситуација (са висина, из дубина и из воде). Спашавање животиња схватају више него озбиљно, а своје услуге власницима и њиховим животињским пријатељима стављају на располагање свакодневно и то потпуно бесплатно. О томе нам данас детаљније прича колега Бранислав Трајковић, репортер.

Амбасадор Србије је млади вајар Војкан Нововић, добитник награде града Београда за 2017. годину, за стваралаштво младих у области уметности и представник Србије на интернационалним уметничким колонијама. Сматрају га једним од највећих младих талената који се баве скулптуром у Србији. Студирао је на Факултету примењених уметности у Београду на Одсеку за примењено вајарство. Припремио колега Петар Протић.

„Ко хоће нађе начин а ко неће нађе изговор" - ова изрека одлично описује феномен тражења изговора, којем смо сви понекад склони. Психологија сматра да су изговори понекад ствар подсвести и да обично и сами верујемо да нисмо ми разлог, него неко, или нешто, друго. О изговорима нам у рубрици „Мода 202" прича колегиница Оливера Перић.

Сатира нас некада насмеје а некада „сатире", но са њом је свет око нас прихватљивији и лепши, макар на тренутак. Шта је обележило наше животе последњих дана и чему смо покушали да нађемо „кваку", сазнајте у рубрици „Квака 202", Драгутина Роквића.

„Читате ли ви шта?" - питање је које срећемо у анкетама пред сваки Сајам књига. Колико Срби читају и да ли је тачно да има оних који су прочитали мање књига него што су написали, приближиће нам сатирична рубрика „Перино перо" у којој читамо афоризме колеге Петра Лазића.

Водитељ: Миодраг Стошић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво