Сваштара

Први мај на Двестадвојци

Ако би празници имали мирис и укус, онда би Први мај дефинитивно мирисао на роштиљ. Роштиља се увек у природи, на некој од локација која се изабере неколико дана раније. Неке локације имају уређена роштиљска места а негде се импровизује. Све време траје опасност да роштиљ не обори нека фудбалска лопта, још један незаобилазни елемент Уранка. Данас у „202 повода" причамо о томе како се у Србији роштиља а ви се осећајте слободним да нам пишете са лица места и пренесете нам ако не укус онда барем мирис.

Уранак се организује и у Србобрану, поред градског хиподрома, а у режији Цивилног удружења „Цитадела". Организатори најављују прави празник гастрономије где је свако позван да се придружи и понесе материјал а за децу се организује фудбалска утакмица. Атмосферу нам преноси представник „Цитаделе", Наталија Барна.

Сабор народног стваралаштва „Јоргован фест" одржава се данас на Мирочу, у организацији „Центра за културу Доњи Милановац". Ова манифестација има за циљ очување народног идентитета кроз промоцију стваралаштва на пољу цвећарства, домаће радиности, гастрономије и народних обичаја. Детаљније о томе прича нам директор милановачког Центра за културу Валентина Гавриловић.

Марко Аћимовић, студент мастер студија на одсеку за гастрономију ПМФ-а из Новог Сада, је на интернационалном скупу гастрономије у Истанбулу освојио златну медаљу у категорији „паста-сениор". Марко је добио највише оцене судија из 15 земаља и са поносом истиче да је користио искључиво намирнице из Србије, како би приближио укусе јела који су карактеристични за нашу земљу. О утисцима са овог такмичења Марко Аћимовић опширније говори у рубрици „Амбасадор Србије" коју је припремила колегиница Слађана Савић.

Да ли је инат највећи српски бренд или мана коју волимо, и да ли је исто што и понос? Неки сматрају да су та два појма синоними, другима је инат само примитиван начин да се каже „Е сад не може ни како ја хоћу". О феномену ината прича нам у рубрици „Мода 202" колегиница Оливера Перић.

И ове године Центар за социјални рад у Јагодини исплатиће по 5000 динара ромским продорицама за прославу Ђурђевдана. Неће онда бити чудо ако Драган Марковић Палма у традицији остане упамћен као заштитник под именом Мала Тетка Бибија. Сазнајте да ли свет постане заиста лепши када га пропустимо кроз призму сатире, у рубрици „Квака 202" нашег колеге Драгутина Роквића.

Сатирични блок на који сте навикли у рубрици „Перино перо" данас попуњавају афоризми о историји, о Србима који је тумаче на свој начин, о победницима који је пишу и преправљају. Аутор свих афоризама је колега Петар Лазић.

Водитељ: Миодраг Стошић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво