Сваштара

ПИСА тестирање у школама од априла

Тест је део највећег међународног истраживања у области образовања - тема је „202 повода". Око 9.000 ђака из 222 школе у Србији биће тестирано од 16. априла до почетка јуна, заједно са вршњацима из више од 80 земаља. ПИСА тест проверава функционално знање, а ове године га решавају деца рођена 2002. године. Ђаци ће, као и претходних година, решавати тестове из математичке, језичке и научне писмености, али ове године први пут из финансијске писмености и глобалних компетенција, док ће резултати бити познати крајем 2019. године.

У Београдској филхармонији почели су концерти намењени школарцима, за које оркестар свира до 30. марта, радним данима од 10 и 12 часова.
Програм „Здраво, ми смо оркестар" воде две филхармоничарке - виолисткиња Тамара Маринковић Томић и виолинисткиња Славица Перић.
Шта је све припремила Београдска филхармонија деци, сазнаћемо од наше репортерке Марине Зец.

Наша фудбалска репрезентација је одиграла прве пријатељске утакмице у склопу припрема за овогодишњи Мундијал. Утисци су подељени, али верујемо да ће у правом тренутку наши играчи показати највише. Уосталом, многи од њих су наступом у државном дресу испунили свој дечачки сан, a jедан од њих је и нападач Александар Пријовић који је разговарао са колегом Дејаном Булајићем, за „Много смо најјачи".

У свакодневној журби и поплави обавеза оброке припремамо унапред, а догоди се и да нам део вечере остане, па помислимо „таман, имам ручак и за сутра". Јело ће и после подгревања бити укусно, међутим треба размислити, јер нутриционисти упозоравају да одређене намирнице тако губе својства и могу да испусте штетне материје. Које су то намирнице и зашто их не треба подгревати саветује нас Весна Парезановић Алексић.

Славни гитариста Влатко Стефановски одржаће 2. априла у Коларчевој задужбини солистички концерт на којем ће представити нови акустични албум „Mother tongue” - Матерњи језик, а о програму свог наступа говори у Сваштари.

Кроз емисију вас води Душица Мијатовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво