Повишен тон

Обавезно декларисање намирница – хоћемо ли знати шта једемо?

Од половине јуна сви производи мораће да имају нутритивну декларацију на којој ће бити наведени подаци о нивоу шећера, соли, масти и осталих вредности које производ садржи, али до краја године на рафовима ће остати и роба која је произведена, упакована и декларисана пре 15. јуна.
Новина која поставља нове захтеве пред произвођаче предвиђена је изменама и допунама Правилника о декларисању, означавању и рекламирању хране, који ступа на снагу 15. јуна. Нутритивна декларација ће бити обавезна за све производе, а у Правилнику су дефинисана и одређена изузећа за примарне производе где не треба да се наводи нутритивна декларација. У Министарству пољопривреде кажу да је што детаљније декларисање важно и због произвођача који не желе баш све информације да ставе на декларацију, али и због потрошача који желе да имају што већи број информација на декларацији производа. Будући да произвођачи имају рок до краја године да се „пребаце" на нов начин набрајања састојака, у удружењима за заштиту потрошача кажу да је то беспотребна услуга њима од стране државе. Да ли ћемо уз нову „личну карту" намирница бити сигурнији, или и овде постоје ризици за манипулисање чињеницама?
На ту тему наши саговорници су Бранислав Ракетић, руководилац групе за квалитет, декларисање и означавање хране у Министарству пољопривреде и Горан Паповић, председник Националне организације за заштиту потрошача.
После 15 часова, уочи првог дана пролећа, говоримо и о другим почецима. Рубрика „Датум, време, место" посвећена је ИНДОК билтену Документације Радио Београда. На данашњи дан објављен је први број ове изузетно важне службе радија, која садржи велики број текстова из новинске документације као и значајан компјутерски преглед података из историје радија.
У Београду ће од 21. до 24. марта бити одржано друго издање Контакт музичке конференције, а на Контакту: 25 концерата и ди-џеј наступа, 70 учесника из 7 земаља, 18 фестивала и 3 изложбе. Учесници на Контакт конференцији и ове године су представници најзначајнијих фестивала из региона, који ће кроз примере добре праксе, инспиративне трибине, креативне панеле и јавне дискусије указати на нове трендове и још јасније мапирати регион као изузетно плодно тло за развој музичке индустрије. У другом сату емисије детаљније ћемо причати о програму и извођачима.

Водитељ: Круна Пинтарић

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара