Визија

Београдска посета Катрин Малабу, гошће Факултета за медије и комуникације и Мултимедијалног института, замишљена је као представљање њеног филозофског промишљања вештачке интелигенције и конфликта који постоји између биолошке и симболичке стране живота.

Малабу је позната по томе што је Хегелову филозофију повезала са психоанализом и неуронауком, а тренутно ради у Центру за истраживања модерне европске филозофије на Универзитету Кингстон у Лондону и на Калифорнијском универзитету у Ирвајну. Њено предавање носило је назив:Филозофско пропитивање вештачке интелигенције - на путу ка долини сабласности. Прва тема тицала се рата између људи и технологије којег према њеним схватањима генерише сам човек. Затим, бавила се природном средином на коју човек све више утиче нарушавањем еко-система и изазивањем природних катастрофа до те мере да је постао агенс географских промена у свету. Малабу се залаже да није довољно неговати свест о очувању природе већ треба људе пропознати као природну силу која свакодневно уништава животну средину и продубљује еколошку кризу. Она говори о томе да је наступило ново географско доба које је засновано на деловању човека, као и да је потребно размишљати о новим концептима историје.

Иначе, неке од најпопуларнијих књига Катрин Малабу су „Шта да радимо са нашим мозгом" (Париз, 2004; ФМК, 2017), „Онтологија незгоде" (Париз, 2009; Мултимедијални институт, 2016. и „Преображаји интелигенције" (Париз, 2017; ФМК & Мултимедијални институт, 2018), а на плану теорије посебно су цењени њени радови о Хегелу и Хајдегеру. За данашњу „Визију" са филозофкињом Малабу је разговарао Петар Протић. 

Емисију води Јелена Кнежевић.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се