Повишен тон

Обиман план за смањење гојазности – да ли и како је могуће остварити га?

Уредбом о националном програму за превенцију гојазности код деце и одраслих, Србија се укључила у програм Светске здравствене организације који мултидисциплинарно приступа проблему нарушавања здравља лошом исхраном и мањком физичке културе.
Смањење соли и шећера у храни, ограничење рекламирања производа богатих шећером, засићеним мастима и трансмастима који су намењени деци, посебно декларисање здраве и нездраве хране, обавезна физичка активности бар 60 минута дневно у вртићима и школама... само су неке од мера за спречавање гојазности предвиђене овом Уредбом коју је Влада Србије усвојила 31. јануара. У току марта су планирани први кораци који би, након анализе података који говоре у корист пораста нездравих навика међу свим генерацијама, требало да буду почетак деценијског плана за смањење болести и стања изазваних овим лошим навикама. Главни циљеви програма су промоција здравог начина живота, унапређење здравља целокупног становништва и смањење учесталости гојазности деце, младих, одраслих и старијих особа.
Хоће ли едукативне и превентивне мере утицати на здравији живот и промене у друштву a нарочитo на бољитак за децу? Колико ће све написано бити могуће остварити у пракси и на који начин, говориће Димитрије Ивановић из Удружења за прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије, које је једно од учесника у издради програма превенције. О томе колико је уопште могуће избећи лошу храну, правити превентивне прегледе, усвојити план посвећивања физичкој култури, говори проф. др Саша Живић, професор на Медицинском факултету у Нишу, начелник одељења за ендокринологију Дечје клинике КЦ Ниш и генерални секретар Удружења педијатара Србије. На проблеме гојазности код деце у Србији подсећа нас др Јелена Кашанин из Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут" и нутриционисткиња Славица Матић.
О физичким активностима за децу која могу да допринесу здрављу, говоримо и у другом сату емисије. Деца на територији београдске општине Раковица моћи ће да се пријаве за бесплатне школе тениса, пливања и других спортова. О томе разговарамо са Велибором Пантићем, професором физичке културе у Школи спорта „Панта реи".
Рубрику „Датум, време, место", данас посвећујемо чувеној српској књижевници и песникињи Мири Алечковић.

Водитељ: Круна Пинтарић

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво