Широм затворених очију - Само срцем се добро види

Почео је Васкршњи или Велики пост (због посебне важности, али и дужине трајања), Часни пост (зато што обухвата време страдања Христовог и Његовог разапињања на Часни крст), Велика четрдесетница (зато што је укупно трајање поста четрдесет дана).

Траје од Чистог понедељка до Лазареве суботе. На крај овог поста, надовезује се пост Страсне седмице, тако да је укупно време трајања посног периода 48 дана - најдужи у току године, и завршава се празником Васкрсења.
Прва недеља поста зове се Чиста. Друга је Пачиста. Трећа Крстопоклона, Четврта је Средопосна, Пета се назива Глувна. У току те недеље се не пева, не игра и не свира, а послови се не започињу. Шеста недеља је Цветна.
Седма, последња седмица пред празник Васкрсења је Страсна или Велика недеља. Најзначајнији дан у тој недељи је Велики петак, једини дан у години кад у Православним храмовима нема јутрења нити богослужења, већ се само поподне држи опело разапетом Исусу Христу. Том приликом, једини пут у години, износи се плаштаница у коју је старац Јосиф из Ариматеје умотао Христово тело после скидања са крста.

ТЕМЕ: ПОСТ; МОЛИТВА; ПАС; Година пса; Руђер Бошковић, српски математичар, физичар, астроном, филозоф, песник и универзитетски професор; СМЕХ; Стан Лаурел „Мршави"; „Неверне бебе" рок група године; Вилхелм Грим или прича о бајкама; Сидни Поатје; Ли Марвин; Микеланђело Буонароти; Милош Форман; Иван Андрејевич Крилов - приче о баснама; Енрико Карузо...

Слушајте нас на ФМ: 104,0 MHz и преко Интернета.

Линк за слушање нашег Радија: https://rtsplaneta.rs/linear/16091

Контакт: ++381 11 3249 202 * СМС: +381 64 0202 200*
Мејл: program202@gmail.com

Избор музике и продукција: НЕНА ОГЊЕНОВИЋ ТРКУЉА.
Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво