Визија

Институт за физику, институција од националног значаја

Институт за физику недавно је проглашен за први институт од националног значаја, чиме је Србија, по угледу на најразвијеније земље које одавно препознају концепт националног института, добила нову врсту истраживачке установе у којој се обављају приоритетна, врхунска истраживања и концентришу истраживачки напори који могу да одговоре на кључне друштвене изазове.

Институт за физику у Београду тренутно запошљава око 300 људи и представља највећу научну институцију у Србији у широј области физичких наука и њима придружених технологија. Од тог броја 120 су истраживачи у научном звању, 80 докторски студенти и постдоци, 50 је запослено у спин-оф компанијама Института.

Око 200 истраживача овог Института учествује у 32 национална пројекта, а од 2013. године до данас броје и 103 међународна пројекта и колаборација. Посебно је интензивна сарадња са Европском лабораторијом за нуклеарна истраживања, ЦЕРН, а важни стратешки партнери су и Мрежа националних института Италије, и највеће научно постројење у Немачкој - DЕSY.

О актуелним и будућим пројектима и њиховом значају за развој физике у Србији и међународној промоцији постигнућа, у данашњој емисији говори др Антун Балаж, заменик директора Института, са којим је разговарала Марина Зец.

Водитељка емисије је Јелена Кнежевић.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи