Визија

Неговање културне баштинe – лан, конопља и ракија

Лан и конопља су поред конвенционалне употребе били и лекови у српској народној медицини, као још један српски специјалитет - ракија.

У српској традицији постоје одређени материјали који су били коришћени за прављење тканина, одеће, пешкира, чаршава, па чак и џакова, тачније свега што чини свакодневни живот једног домаћинства. У Шумадији је била карактеристична употреба лана и конопље - материјала који више нису у употреби, јер су замењени јефтинијим памуком. Управо кроз причу о лану и конопљи, истоимена изложба у Етнографском музеју у Београду говори о свакодневном животу становника Шумадије с краја 19. века. Како су живели, како су правили одећу, у чему су радили и спавали, које хаљине су биле за свакодневицу, а које за специјалне прилике, објашњавају експонати на изложби, кроз коју нас води Ана Новаковић, етнолог.

Четворогодишње експертско истраживање социолога Илије Маловића и Зорана Радомана и Владимира Дуловића, историчара је уобличено у истоимену књигу, која српско национално пиће промовише као производ традиције, културе и историјског трајања српског народа. Књига представља и наставак бављења издавачке куће Младинска књига, историјским, уметничким, духовним и гастрономским наслеђем Србије, а у данашњој „Визији" је представља један од аутора Илија Маловић, историчар.

Ауторке прилога су Марина Зец и Соња Тодоровић Шегрт.
Водитељка емисије је Јелена Кнежевић.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво