Сваштара

Значај звука кроз бајке и приче за целокупни развој детета, тема је којом се бавимо у 202 повода.

Мултимедијални садржаји попут филмова, серија, апликација и видео игара имају много добрих страна. Ипак, ако се дете током развоја најчешће ослања на пасивно коришћење више чула и пуко краткотрајно упијање садржаја, његова креативност и машта се помало запусте. Читање или само слушање прича и бајки, учи нас лепоти артикулисаног говора, усвајању социјалне вештине пажљивог слушања и буди машту. Управо са циљем да нас врати у доба читања прича и слушања бајки и радио - драма, покренут је сајт „Вип машталице", где се бесплатно могу слушати приче за децу. У овом подухвату су учествовали глумци, писци, педагози и психолози, а деца предшколског узраста су давала идеје за детаље у причама. О реакцијама малишана и важности уживања кроз чуло слуха, Круна Пинтарић је разговарала са Марином Виденовић, психологом и научним сарадником Института за психологију у Београду. О начину писања аудио-прича и радио-драма говориће дечји писац Весна Алексић, а о настанку Машталица Јелена Драгојловић из Креативног центра.
На данашњи дан пре 28 година заувек нас је напустио Ненад Радуловић, омиљени Неша Лептир. Био је певач групе Последња игра лептира, глумац Индексовог радио позоришта које је емитовано на Радио Београду 202. Кроз причу и музику евоцираћемо успомене на ведри дух и песме нашег Неше.
Актуелни министар образовања је најавио рат дрогама у нашим школама. Психолози кажу да се људи окрећу психоактивним супстанцама не би ли у њима нашли ослонац. Шта још може да изазове зависност? Да ли је то службени ауто, популарност, политичка функција...? О томе у ауторској радио колумни „Велики бљак" говори Миодраг Стошић.
У рубрици „Много смо најјачи" гостује Ненад Зимоњић. Своје најбоље тениске партије је пружио у конкуренцији дублова. Освојио је више од педесет титула у мушкој и мешовитој конкуренцији, 2008. године је био на првом месту АТП листе у конкуренцији парова. Сада је селектор Дејвис куп репрезентације, а са слушаоцима Двестадвојке ће поделити сећања на своје почетке. Забележила мр Биљана Шујдовић.
Уколико до сада нисте били у прилици, а волели би да направите свој акваријум и бринете о рибицама, наш репортер Милица Ђилас ће вас упутити како то да учините и рећи вам шта је све потребно од опреме.
Једна од најтежих ствари, посебно зими, јесте рано устајање из топлог кревета. Ако желите да та акција потраје само минут, а да притом устанете свежи и спремни за нове радне победе, послушајте трикове које ће вам у рубрици „Да си жив и здрав" препоручити Милена Милићевић.

Водитељ: Весна Парезановић Алексић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво