Сваштара

Бранислав Покрајац, рукометни стручњак у 202 повода

У Хрватској је у току Европски шампионат у рукомету. Наша репрезентација неће играти у завршници, што није било ни реално очекивати. Зашто је тако? Зашто у овом спорту више немамо смела очекивања? О тим и о многим другим питањима данас разговарамо са прослављеним рукометним стручњаком, Браниславом Покрајцем у рубрици „202 повода”. Разговор води колега Дејан Булајић.

Првенство Србије у цикло-кросу заказано је за 28. јануар, у Великом Градишту. Старт и циљ су на релацији Велико Градиште-Сребрно језеро, а вози се по правилима Светске бициклистичке федерације и Бициклистичког савеза Србије. На кружној стази, на којој дужина круга износи 1800 метара, учешће ће узети полетарци, млађи кадети, кадети, јуниори, млађи сениори, сениори. Организатори, Бициклистички савез Србије и Општина Велико Градиште, обезбедили су медаље и награде за три првопласирана такмичара. Детаљније о томе прича нам генерални секретар Бициклистичког савеза Србије, Саша Гајичић.

Катарина Трипковић, млада српска вајарка, представиће се крајем јануара у Њујорку, у седишту Уједињених нација, изложбом „Јасеновац - право на незаборав”. Овај догађај биће само круна њене каријере која је већ толика богата да убраја достигнућа каква су: Симбол Миланског едикта, идејно решење за орден додељен Владимиру Путину, Пливач за Богојављенским крстом на Земунском кеју као и идејна решења за бројне пехаре спортистима. Све то чини Катарину правим амбасадором наше земље а прилог о њој припремила је Оливера Перић.

Награда „Политикиног забавника” за најбоље књижевно дело за младе, написано у 2017. години, додељује се и ове године,по 39. пут. Млади су публика која се традиционално сматра најискренијом и дела посвећена њима заузимају посебно место у културној баштини сваког народа. Ко ће овога пута постати власник ове награде пренеће нам колегиница Ксенија Радовић.

Енергетска пића и њихов утицај на млади организам - теме су којима се ових дана бави стручна јавност. Неки научници су мишљења да газирана пића подстичу лучење адреналина а самим тим и агресивност. Но, како видимо, те агресивности не мањка ни код старијих који пију мало другачије ствари. А можда ту агресивност треба усмерити на запослене у железницама. Кинези су недавно поставили рекорд у брзини постављања пруге, док Срби бележе неславне рекорде у одношењу пружних елемената током ноћи. Где грешимо покушаће да сазна, у рубрици „Квака 202”, колега Драгутин Роквић.

Да ли живите у здравом или „токсичном” окружењу? Када се реч „токсично” употреби у социјалном смислу, увек мислимо на људе из нашег окружења који су непријатни и који нам одузимају креативну а и животну енергију. Психоаналитичари нас саветују да будемо одговорни према себи и да бирамо људе који ће чинити наш животни и радни хабитат. Како то да постигнемо прича нам, у рубрици „Мода 202”, колегиница Оливера Перић.

У рубрици „Топ потоп" познати састављају своје листе на разне теме које бирају сами. А понекад, теме изаберу њих! Овога пута, са нама је био Јожеф Езвеђ, ветеринар у Београдском зоолошком врту и одлучио је да слушаоцима Двестадвојке исприча своје згоде и незгоде са животињама. Рубрику припремила колегиница Љиљана Обрадовић.

Водитељ: Миодраг Стошић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво