Сваштара

У подне ће бити саопштен добитник НИН-ове награде. Са лица места, јавља је наш репортер, Светлана Младеновић.

НИН-ова награда, за роман године, додељује се данас, по 64. пут. Романи који су ушли у најужи избор су: „Сродници" Јовице Аћина, „Горгоне" Мире Оташевић, „Лузитанија" Дејана Атанацковића, „Данас је среда" Давида Албахарија и „Сребрна магла пада" Срђана Срдића. Избор је направио жири у саставу: Тамара Крстић, Јасмина Врбавац, Зоран Пауновић, Михајло Пантић и Божо Копривица.
Ваучери за летовање у Србији стижу нам и ове године. Моћи ће да их добију грађани који су: пензионери или незапослени, ратни и војни инвалиди или запослени са примањима мањим од 60.000 динара месечно, или пак корисници права на додатак за туђу негу и помоћ. Право на ваучере имају и чланови уже породице палих бораца као и пољопривредници - уписани у Регистар пољопривредних газдинстава. За доделу 80.000 ваучера за подстицај домаћег туризма у 2018. години опредељено 400 милиона динара, изјавио је Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић. О томе детаљније причамо у рубрици „202 повода". Припремила Ружица Зоркић Радичевић.

Година је 2018, други миленијум је постао пунолетан и чини се да је питање - Који ти је омиљени филм? - уступило место новом - Која ти је омиљена серија? Некада је постојала јасна подела на филмове, чеда великог платна, и серије, нешто скромније рођаке филма, која ординира на малим екранима. Данас, међутим, као да нема филма који не планира да се препакује у серију и као да нема серије која не вапи за тим да се снима филмском техником. Где су ту домаће серије? У вртлогу реприза? У сумњивим статистикама по којима баш свака обара „рекорде гледаности"? А како би изгледала серија о нашим политичарима? Сазнаћете у „Велики бљак", Миодрага Стошића.

„Московски циркус на леду", у оквиру нове европске турнеје први пут гостује у Србији, након наступа пред више од 200 милиона гледалаца у више од 50 земаљa. Програм прилагођен извођењу на леду, али са свим елементима акробатике и пратећих садржаја који и чине један циркус изводи се уз спектакуларне светлосне ефекте који доприносе магији, у коју својим наступом уводе и гледаоце. Више детаља, сазнаћете после 13 часова.

Премијер Јапана данас је гост Србије а ускоро нам долази и неколико његових сународника из света музике. Јапанска уметничка група „ЈапаЛкан", позната по неговању балканског мелоса и извођењу музике са ових простора, одржаће свој први концерт у Београду под називом „Српски концерт - вољеној српској земљи" 19. јануара. Које наше песме изводе и на који начин, чућете већ на почетку данашње Сваштаре.

Одбојкашка репрезентативка Србије, Ана Бјелица, члан је екипе која је на прошкогодишњем Европском шампионату одржаном у Азербејџану и Грузији, освојила златну медаљу. У својој колекцији има и бронзано одличје са Шампионата Европе 2015. О успесима, за „Много смо најјачи" са златном репрезентативком разговарала мр Биљана Шујдовић.

Угљени хидрати су данас онај инкриминисани део хране. Свима који се боре са вишком килограма саветује се да избаце намирнице које садрже ове елементе. Ипак, има и стручњака који сматрају да их не смемо сасвим избацити из дневног менија. На који начин се треба поставити ка угљеним хидратима прича нам, у рубрици „Да си жив и здрав", колегиница Милена Милићевић.

Водитељ: Миодраг Стошић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво