Сваштара

Обичаји на Бадњи дан, вече и Божић, данас у "202 повода"

Божић се прославља најсвечаније у целој календарској години. На Божић се слави Христово рођење. Њeгово очовечење и силазак међу људе у породицу, учинио је да Божић постане породични празник: деце, мајки, очева и целе породице. Зато ни један други празник нема толико раскошне симболике и фолклорних елемената као Божић. Инспирисан вером, локалном културом и традицијом, народ је вековима стварао различите обичаје у част празника. О Божићним обичајима у "202 повода" говори етнолог и антрополог, Александар Павловић.

Још увек траје период када често налазимо изговоре за преједање. Многи пазе на величину порције, али ту и тамо мало претерају и истог трена се покају. Ако се осећате надувено, имате премало енергије и мислите да осећај пренатрпаности никада неће проћи, запамтите да не постоји лек за свакодневно претеривање у храни, али последице повременог преједања, које је нарочито често током празника, можете да ублажите. На који начин, сазнаћете од Весне Парезановић Алексић у рубрици "Да си жив и здрав".

Наша репортерка, Ксенија Радовић се јавља са изложбе радова ученика трећих и четвртих разреда, учесника дечијег ликовног конкурса на тему ''Београд мој град'' који су свој град представили кроз знаменитости Калемегдана. Изложба се може погледати у Галерији Београдске тврђаве Стамбол Кaпија, Горњи Град, до 27. јануара. Улаз је слободан.

На Светском првенству у теквондоу, одржаном у јужнокорејском Мујуу, велико изненађење приредила нам је Вања Станковић, која је освојила титулу шампиона планете, у категорији такмичарки до 49 килограма. Поред овог злата у свом влаништву има још једно најсјаније одличје са Европског јуниорског првенства, одржаног прошле године у Софији. За "Много смо најјачи" са њом је разговарала Вања Савић.

"Квака" и данас осветљава други угао посматрања стварности и света који нас окружује. Којим иновацијама се бави једна енглеска компанија и куда нас то води, зашто шалтерским радницима недостаје само један детаљ да би савршено радили свој посао и зашто један амерички милијардер нуди студентима да напусте факултете - то су теме рубрике, чији је аутор Драгутин Роквић.

Водитељ је Душица Мијатовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво