Супер Нова Сваштара

Традиционални Новогодишњи концерт "АртЛинка", у сарадњи са Центром за музику Коларчеве задужбине, биће одржан у уторак, 2. јануара 2018. године, у 12 сати, у Великој сали Коларчеве задужбине.

На концерту ће наступити ансамбл „АртЛинк млади виртуози" и гост изненађења. АртЛинк традиционално сваке године додељује награду „Најперспективнији млади музички уметник". Ова престижна награда за 2017. годину ће припасти младом челисти Вуку Оваскаинену. Детаљније о томе прича нам колега Петар Протић.
Реч „аристократија" је грчког порекла и означава владавину најбољих. Да ли сте размишљали ко је данас „елита"? Живимо у друштву поремећених вредности где се елитом обично сматрају људи чија је једина вредност количина новца или моћи коју поседују. С друге стране, људи који су бастиони наше културе, власници заслужених диплома се возе трамвајем. У рубрици „Мода 202" о феномену елите данас, прича нам колегеница Оливера Перић.

Ових дана спроводи се кампања против коришћења неадекватних речи у јавном говору. За неке је то претерано чистунство док многи сматрају да је „тотално кул". Ко је данас „тренди" а ко „ин"? И да ли смо ми „ин" ако тако говоримо? Како се језик чувао а како „надограђивао" кроз деценије иза нас прича нам у рубрици „Квака 202" колега Драгутин Роквић.

Срећа је традиционално најчешћа празнична жеља. Иако је стално помињемо и желимо једни другима на рођенданима, Новим годинама, за Божић, пред венчање или матуру, као да нам се срећа увек измигољи и побегне. Данас у рубрици „Перино перо", афоризми о срећи, Петра Лазића.

Професорка енглеског језика Ана Живковић из нишке ОШ „Чегар" је међу 50 најбољих на планети. Уз помоћ „Скајпа" ученике води на виртуелне туре по музејима, националним парковима, зоолошким вртовима, али и школама из Америке и Аустралије. Тако је Ана Живковић постала један од 300 „Мајкрософтових" иновативних наставника у свету, и изабрана међу 50 иновативних ментора. Прилог припремила колегиница Слађана Савић.

Центар за ликовно образовање „Шуматовачка" позива ученике завршних разреда основних школа и средњошколце да се пријаве на бесплатне радионице графичког дизајна, мозаика и цртања, које ће се одржавати током јануара и фебруара 2018. године. Програми су намењени и прилагођени младима узраста од 14 до 19 година, а подржани су од стране Секретаријата за спорт и омладину града Београда. Детаљније о томе причамо са координатором пројекта Данијелом Ранчић.

Водитељ (до 14 часова): Миодраг Стошић

У наставку Сваштаре, од 14 часова, из другачијег угла ћемо причати о типичној ствари за празнике - нерадни дани. Колико нас зближава планирање набавке намирница у нерадним данима, штo је лепше направити „домаће" уместо куповног и како је бити упућен на себе и најближе? Постоје ли ствари које се тим зближавањем компликују, а које оплемењују? На ове теме заједно ћемо размрдати мисли и покренути инспирацију како провести код куће празничне дане, а да се не „попнемо" једни другима на главу.

Удружења грађана „Породица и ја" покреће прву бесплатну онлајн школу родитељства у Србији. Како заинтересовани могу да се пријаве и какве одговоре у вези са дилемама које се јављају у овом осетљивом периоду живота да добију сазнаћемо у другом сату емисије.
Рубрику „Датум, време, место" посвећујемо првој српској глумачкој школи основаној на данашњи дан 1870. године.

Водитељ: Круна Пинтарић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво