Сваштара

Претпразнична еуфорија поново актуелизује питање употребе пиротехничких средстава, а пре свега петарди, које су узрок многих повреда, најчешће код деце школског и предшколског узраста.

Какве се опасности крију иза ове наизглед безазлене дечије игре, од поднева у „202 повода", објасниће нам др Александар Гаковић из Клиничког центра Србије. Причу је припремио Слободан Игрутиновић.

Далеко лепша и занимљивија игра и забава нас ове зиме очекује на популарној београдској Ади. Београђани на Аду Циганлију могу и са клизаљкама, али не како би се несавесно забављали на залеђеном Савском језеру, као прошле године, већ на клизалишту које је изграђено на самом улазу, код „Каменог града". У чарима зиме на „београдском мору'' посетиоци могу уживати потпуно бесплатно, а за ову намену уређен је простор од око 800 квадрата, које је формирано из неколико стаза и клизалишне плоче неправилног облика. Ледена плоча представља праву престоничку атракцију, поред правоугаоне површине за клизање, ту је и кружна стаза око камених скулптура. „Камени град" је изабран као локација која је једна од најатрактивнијих не само на Ади Циганлији. Какви нас све програми у наредним месецима очекују на Ади и коме је овај интересантан простор намењен, рећи ће нам наша репортерка Марина Зец.

Још једна од лепших страна зиме су и многима омиљене празничне ђаконије. Сви знамо да је време сарми и свадбарског купуса. Ко је икада кувао ова јела рећи ће - ништа без свињске масти. Остаје, међутим, она вечна дилема да ли је она штетнија по здравље од уља. Чињеница је да су последњих година све чешће у употреби биљна уља, посебно маслиново јер је половином прошлог века објављен рат мастима и масној храни. У последње време ставови према употреби масти у исхрани се мењају, а ми вам данас доносимо неке од разлога зашто маст може, али и не мора да буде бољи избор. Рубрику „Да си жив и здрав'' припрема Весна Парезановић Алексић.

Бициклизам је не само популаран вид рекреације, већ и озбиљан професионални спорт. Саша Гајичић, генерални секретар Бициклистичког савеза Србије, присећа се, за слушаоце Двестадвојке, тренутака у којима је остваривао запажене резултате. Сашу Гајичића за рубрику „Много смо најјачи'' снимио Дејан Булајић.

Такође, осим редовног културног и спортског водича, увек корисних сервисних информација и лепих вести којима се сви радујемо, чућете и сатиричну рубрику „Квака 202''. Ту ћете сазнати да ли је севање у костима мит или - „озбиљна метеорологија", каква је улога магнетне резонанце у тим прогнозама, и, хоће ли се снимати серија „Сиротица из Јагодине". Припремио колега Драгутин Роквић.

У последњем сату, најавићемо концерт култног београдског састава „Канда, Коџа и Небојша'', који нас очекује у Дому омладине Београда, и прогласити вашу „нај поруку''.

Водитељ: Милош Поповић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво