Ars, Artifex

Најкраћи дан у години, 21. децембар, симболично је проглашен Светским даном кратког филма.

Тим поводом нас у Дворани културног центра у четвртак очекује Маратон кратког филма - селекција најбољих европских краткометражних филмова из 2016. године по избору Европске филмске академије, селекција значајних домаћих краткометражних филмова и селекција немачких - Goethe краткометражних филмова, са чим нас упознаје Јелена Кнежевић.
Изложба "Знање ће спасити свет" Далиборке Ђурић отворена је у КЦ Град, а ауторка својим јединственим концептом слика-таписерија експериментише разним текстилним техникама, третирајући их на сликарски начин, преносећи традиционалне технике у домене савременог изражавања и ангажованих, критичких тема. Две целине изложбе, разним техникама, од комбинација ручног и машинског веза до quiltinga, третирају различите друштвене теме стварајући свет карикатура. Сам пародијски ефекат постиже се како темама тако и комбиновањем техника веза на платну. Каква питања уметница жели да покрене, које технике користи и шта је инспирише сазнајемо у прилогу Лане Николић.
Карлос Фуентес, један од најзначајнијих аутора хиспаноамеричке књижевности, написао је више од 70 књига, међу којима његова размишљања о Шпанији и Америци заузимају посебно место. Књига са насловом ''Закопано огледало'' истовремено је и биографија културе којој припада, али и Фуентесова лична интелектуална биографија, по којој је снимљена и документарна серија. Код нас је ''Закопано огледало'', у преводу Бојане Ковачевић Петровић и Ксеније Шуловић, објавила Академска књига из Новог Сада, а препоручује га Светлана Младеновић. 

Кроз емисију води Јелена Кнежевић.

Ars, Artifex Ars, Artifex

Autor:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво