Визија

Нове музејске локације и праксе

На месту реконструисаног мањежа некадашње касарне у Кикинди отворен је музеј "Terra" који представља највећу збирку теракоте великог формата на свету. О ексклузивности збирке говори податак да је последња велика продукција великих теракота настала у Европи у доба Етрураца пре нове ере, због чега је и сам град стављен на светску културну мапу. Музеј је настао као круна дугогодишњих међународних симпозијума који су у Кикинди посвећивани импозантним градским теракотама (нешто мање од хиљаду). О значају "Terre", будућим музејским активностима и необичности теракоте као материјала разговарали смо са директором музеја Слободаном Којићем.

Паралелно са овим у Шапцу је, поводом реконструкције старе сефардске синагоге, отворен Музеј шабачких Јевреја. Пројекат настаје на основу тога што је јеврејска заједница оставила дубок и значајан траг у овом граду што је био повод да о културолошком значају нове установе која је, поред осталог, пример децентрализације културе разговарамо са историчаром Браниславом Станковићем.

Ауторка прилога је Лана Николић.
Кроз емисију води Љубица Крминац.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво