Ars, Artifex

У зрењанинском Народном музеју управо је отворена изложба ''Дакле, ви сте тај Урош Предић?'', поводом 160 година од рођења сликара.

С обзиром на то да ова установа једина у Србији чува вредан Легат Уроша Предића, намера је да се овај важан јубилеј обележи адекватном поставком и каталогом, који би подсетили на значај личности и уметности Уроша Предића, о чему Александри Гловацки за данашњу емисију говори ауторка изложбе, виша кустоскиња историчарка уметности Оливера Скоко.
Документарна изложба "На трагу Подунавских Немаца у Војводини", отворена у Установи културе ''Пароброд'', поставља питање шта се догодило са немачком националном мањином после рата. Изложба је настала као последица истоименог истраживања ауторки Хелене Рил и Маријане Стојчић. О томе како су дошле на идеју да се тиме баве и шта су откриле о делу историје који се и даље ретко помиње - Лани Николић говори Хелена Рил.
Једанаеста књижевна манифестација ''Вељкови дани'', посвећена знаменитом српском књижевнику Вељку Петровићу, одржава се данас и сутра у његовом родном Сомбору. Телефонски укључујемо једног од учесника, проф. др Миливоја Млађеновића, који ће нас подсетити на књижевни значај Вељка Петровића.

Кроз емисију води Љубица Крминац.

број коментара 0 пошаљи коментар
Ars, Artifex Ars, Artifex

Аутор:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]