Визија

Медији, уметност и популизам

Популизам је савремен глобални, политички и културални феномен који временом све више добија на важности и самим тим постаје све ургентнији проблем, посебно имајући у виду тренутне ауторитарне и десничарске тенденције како у Европи, тако и у Америци. Упркос томе, када је у питању дефиниција популизма, нема слагања међу експертима, због чега овај појам многима делује збуњујуће.
На важност ове теме указује и конференција одржана на Факултету драмских уметности, са посебним освртом на улогу медија, који су означени као средство за подстицање популизма.
Централна тема се тицала популистичког дискурса медија, као водећем тренду не само земаља у транзицији већ и у европском друштвеном и медијском пејзажу. Теме које смо издвојили за данашњу емисију су корелација између популизма, медијске писмености и уметности.
О истраживањима и неопходности образовања из области медијске писмености говори проф. др Мирјана Николић, док Бранислав Димитријевић и Ацо Дивац указују на значење популизма у уметности и његовој трансформацији уколико се користи за уметничка дела, што такође захтева едукацију већ у средњошколском узрасту.

Ауторка прилога је Марина Зец.
Водитељ је мр Љубица Крминац.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво