Сваштара

202 повода: РТС и ОЕБС - расправе о јавном сервису

Програмски савет РТС-а, уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији, организовао је јавне расправе о програмским садржајима радија, телевизије и дигиталних форми медијског јавног сервиса. Теме су биле: програми за децу и програми културе, односно како ови садржаји задовољавају потребе грађана у Србији. Циљ дискусија, одржаних у Новом Саду, Лесковцу и Београду, је био директна комуникација представника програмског савета са слушаоцима и гледаоцима, ради стицања увида у медијске потребе грађана. О резултатима јавне расправе у рубрици "202 повода" говоре Гордана Јанковић, шефица Одељења за медије Мисије ОЕБС-а у Србији и Миливоје Павловић, председник програмског савета РТС-а. Разговор води колегиница Љубица Крминац

Поводом Дана Педагошког музеја, у његовој галерији отворена је изложба под називом ''Време када је детињство живело - Титови пионири", аутора Филипа Трајковића, историчара и кустоса. Улаз је бесплатан за све посетиоце, било за оне старије који желе да се подсете својих пионирских дана у ђачким клупама, било за оне млађе који кроз изложбу желе да их доживе, шетајући се кроз мноштво експоната који су некада обележавали пионирске дане, слушајући дечје пионирске песме, гледајући филмове или седећи у школским клупама тога времена. Изложба ће бити отворена до 31. марта 2018. године а детаљније о томе прича нам колегиница Ксенија Радовић.

Колико сте упорни? И шта се данас сматра правом упорношћу а шта тврдоглавошћу? Живимо у времену где за своје циљеве морамо да уложимо много енергије и времена, вођени паролом Томаса Едисона да је сваки успех резултат 1% надахнућа и 99 % зноја. Ипак, много пута нам управо упорност смета да приметимо да неки циљеви нису оно што желимо. О томе нам у рубрици "Мода 202" прича колегиница Оливера Перић.

Наука каже да кафа поспешује памћење. Како искористити ову занимиљивост на радном месту, где је кафа важнија од ваздуха? Овај напитак утиче и на наше здравље али више нисмо сигурни како јер је статус нормалног крвног пристиска недавно померен на 130/80. Кажу да је најгоре када се горњи и доњи притисак сретну а о том сусрету као и о многим другим кобним сусретима наше свакодневице прича нам колега Драгутин Роквић у рубрици "Квака 202".

"Имаш нешто на зајам?" - питање је које се у Србији данас чешће чује од оног "Добар дан! Како си?". Волимо да зајмимо а не баш и да враћамо на време. О тим аспектима српског менталитета слушајте у рубрици "Перино перо", кроз афоризме колеге Петра Лазића.

Владимир Лалић је име које се везује за бројне сфере уметности. Већ четири године је члан хора "Вива вокс", а можемо га чути и као солисту у представи "Љубавни напитак", као и у мјузиклима "Јадници" и "Ребека" у Мадлениануму. Фротмен је и бенда "Organized Chaos" са којим је недавно наступио у Холандији. Ових дана помињан је као лауреат престижне награде Француске академије за сликарство која носи име Пол - Луј Вајлера. Награда је додељена на свечаној годишњој седници, 15. новембра а Лалић је први Србин који је добио ово признање, па га с правом сматрамо амбасадором наше земље. Прилог о њему припремила колегиница Оливера Перић.

У Школи са Домом за децу оштећеног слуха у Крагујевцу отворена је сензорна башта - простор у којем се организују активности за развијање психомоторних способности деце са оштећеним слухом и сметњама у развоју. Циљ сензорног врта је да подстакне сва чула, али и да сву децу уједини у игри. Детаљније о томе причамо са директором школе, Младеном Шурланом.

Водитељ: Миодраг Стошић
Водитељ "202 повода": Љубица Крминац

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво