Повишен тон

Млађи тинејџери у Србији, показују резултати најновијег истраживања Института за јавно здравље ''Др Милан Јовановић Батут'', нервозни су, раздражљиви, порочни и често насилни.

Да ли ове резултате можемо и другачије да протумачимо, осим кроз жељу за још контроле, казни и надзора?
Свако шесто дете рекло је да је злостављало вршњаке. Такође, велики број деце изјавио је да су нервозна, раздражљива, да слабо спавају и да су оптерећени обавезама, као и да у просеку са 15 година ступају у сексуалне односе, пију, користе марихуану.
Ко је толико "покварио" децу и шта нам ови резултати говоре или не говоре? Ко ће и шта на основу ових показатеља предузети, како реагују институције а какав је ванинституционални приступ овој проблематици и како је у школској клупи било генерацијама пре термина "вршњачко насиље"? Како то да је, упркос свему овоме, готово 80 одсто ученика петог и седмог разреда основне и првог разреда средње школе изјавило и да је задовољно својим животом?
На ова питања заједно тражимо одговоре, уз наше саговорнике: Др Јелену Гудељ Ракић, главног истраживача и начелника Центра за промоцију здравља у институту "Батут", Јелену Ковинчић, васпитача, координатора Центра за маме - Шид, ауторку текстова на сајту Мамино благо и мајку двоје тинејџера а преносимо и најаве из Министарства просвете о томе како ће приступити решавању кључних проблема поменутих у овом истраживању.

На данашњи дан 1891. године рођен је Милан Вујаклија, лексикограф и преводилац, а његов Лексикон страних речи и израза и даље је веома тражена књига за кућну библиотеку. Посвећујемо му рубрику "Датум, време, место" у другом сату емисије а најавићемо и суботички Зимски вашар који ће уз очување традиције народних рукотворина, промоцију занатских производа, домаће и органске хране, односно регионалне гастрономије бити одржан седми пут од 5. децембра 2017. до 13. јануара 2018. године у центру Суботице.

Водитељ: Круна Пинтарић

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво