Ars, Artifex

Овогодишњи Фестивал ауторског филма, 23. ФАФ, ће између 24. новембра и другог децембра представити победнике светских филмских фестивала, нова остварења омиљених фестивалских редитеља, као и најзначајније нове токове ауторског филма.

Очекује се долазак великог броја гостију, од којих ће неки држати радионице студентима, а са детаљима овог богатог програма упознаје нас Јелена Кнежевић.

Међународни фестивал савременог позоришта, Desirе Central Station, девети по реду, одржаће се између 25. новембра и трећег децембра, у организацији суботичког Позоришта ''Деже Костолањи". Током девет фестивалских дана биће изведено 17 остварења савременог театра из региона. Овогишњи фестивалски мото гласи ''Анатомија'', што се може схватити било као анатомија човека, било као друштва - каже редитељ Андраш Урбан, директор Фестивала, који ће нам детаљније представити селекцију.

Године 1983. Јозеф Шкворецки записао је успомене Лиде Барове, прелепе, обожаване и омражене глумице Прве Чешке Републике, кoja није била позната само по лепоти и глумачком таленту, већ и као љубавница нацистичког министра пропаганде Јозефа Гебелса. Због тога је у послератној Чехословачкој била оптужена за колаборацију и осуђена на робију. После доласка комуниста на власт 1948, под драматичним околностима успела је да пребегне преко границе и у Италији започне нову уметничку каријеру. Књигу ''Бекства Лизе Барове'' Јозефа Шкворецког са чешког је превела Данка Николић, објавио Clio, а књигу препоручује Светлана Младеновић.

Кроз емисију води Љубица Крминац.

Ars, Artifex Ars, Artifex

Autor:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се