Повишен тон

Шта је мера хуманости?

Често нас медији обавештавају о резултатима разних истраживања у оквиру којих се земље и читави народи рангирају по неким особинама и карактеристикама. Недавно је тако објављен светски "Индекс давања" за ову годину, који показује колико су грађани једне земље хумани и према њему Србија је међу десет најгорих држава са најмањим индексом давања.
Земље су по "великодушности" и "хуманости" рангиране на основу три критеријума - помоћ странцу, донирање новца и дужина волонтирања. У наставку медији који су пренели ову вест углавном закључују да се Срби хвале својом великодушношћу и љубазношћу а да ово истраживање говори другачије, да ове листе руше стереотипе и предрасуде које имамо о различитим народима... Резултати овог истраживања само су повод да разговарамо о томе шта је уопште мера хуманости и да ли је хуманост тако лако мерљива категорија, да ли су хуманост или великодушност данас често и "модни детаљ", посебно ако се узму у обзир начини исказивања солидарности и хуманости на друштвеним мрежама. О овој теми размишљају и говоре Драган Попадић, социјални психолог и Милош Матић, етнолог.
Ниш је први у Србији добио два ''соларна дрвета" која трансформишу соларну енергију у електричну, што ће грађанима и туристима омогућити пуњење батерија мобилних телефона и осталих паметних уређаја на прометним местима у Нишу. О овим уређајима, начину рада, постављању нових и досадашњим искуствима обавестиће нас Небојша Коцић, председник Градске општине Медијана у другом сату емисије.
Причу о Стевану Сремцу, књижевнику и једном од најистакнутијих представника реализма у Србији, рођеном на данашњи дан 1855. године припремила је Ксенија Радовић а слушаћете је у рубрици ''Датум, време, место".

Емисију уређује и води Ивана Весић.

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво