Повишен тон

Две трећине деце у централној београдској општини Стари Град, према најновијим подацима Градског завода за јавно здравље, није вакцинисано против малих богиња и других заразних болести које могу бити спречене ММР вакцином.

То значи да дете које из медицинских разлога не може да прими ММР вакцину има много више разлога да се плаши морбила него грипа - грипозно дете може да зарази двоје, а дете заражено морбилама може да зарази 12-18 деце без имунитета. Стопа имунизације опада у Србији из године у годину, а као разлог јавност наводи неповерење у квалитет и нужност свих вакцина које улазе у "пакет" ком ће од наредне године бити додата и нова, против упале уха и плућа, менингитиса, сепсе и бронхитиса.
Питање којим се бавимо у овој причи јесте питање поверења у лекарску струку. Зашто је доктор Гугл јачи од породичног доктора? Да ли су све "научне чињенице и истраживања" којима су наводно поткрепљени аргументи антивакциналиста довољни да пољуљају читав век имунизације и искорењивања опасних болести становништва? Шта лекарска струка и педијатри предузимају поводом враћања поверења и сигурности јавности и родитеља? Да ли је атрактивно известити јавност и о томе да је "дете редовно вакцинисано, ништа му није било" или се глас диже за случајеве 1 у 100.000 као да су редовна појава? О овоме говоре лекари Удружења педијатара Србије, др Зоран Радовановић из Српског лекарског друштва и Лиге за имунизацију Србије и имунолог др Срђан Пашић, а чућемо и верују ли грађани свом лекару.
Иза 15 часова најавићемо радионицу анимираног филма која ће се суботом одржавати у Дечијем културном центру Нови Сад. У покрајинској престоници остајемо и у рубрици "Датум, време, место", јер Милица Ђилас има причу посвећену Петроварадинској тврђави.

Водитељ: Круна Пинтарић

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво