Визија

Заборављена културна баштина

„Изузетне дестинације Европе" - ЕДЕН, је пројекат који је покренула Европска комисија, а носилац пројекта у нашој земљи је Туристичка организација Србије. Овогодишња тема је „културни туризам" и има за циљ да идентификује и награди мање развијене и мање познате
дестинације, које својом туристичком промоцијом обухватају територјално-специфично материјално култрутно наслеђе. ТОС је тим поводом расписао и конкурс који траје до 15. октобра. О значају учешћа Србије у овом пројекту и промотивној шанси коју пружа, за „Визију" говори Дејан Црномарковић, руководилац пројекта ЕДЕН за Србију.
Да је Србија богата споменицима који имају велику културну вредност, а да се о њима мало зна, говори и пример романтичке цркве Араче, чији се остаци налазе између Новог Бечеја и Новог Милошева.
У оквиру београдског дела програма међународног Ars Sacra фестивала, организована је конференција повећена овом културном добру, у циљу покретања дебате о конзервацији и радовима рестауратора, судбини текућих пројетата и могућем подношењу нових предлога о одржавању. Расправа о Арачи је покренута захваљујући организацији Одељења за културу Амбасаде Мађарске - београдског Collegium Hungaricum-a и тим поводом Јанош Десзом, директор ове установе говори за Двестадвојку о важности очувања Араче и резултатима конференције. 

Кроз емисију води Александра Гловацки.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се