Сваштара

Дани европске баштине 2017 до 2. октобра

Србија се прикључује обележавању заједничке теме на нивоу Европе -„Културно наслеђе и природа". Акценат је стављен на: наслеђе и пејзаж, наслеђе и одрживи развој, наслеђе и биодиверзитет, наслеђе и климатске промене као и указивање на највеће ризике, односно опасности по наслеђе и природно окружење. Принцип неодвојивости културног и природног наслеђа препознао је и Унеско кроз Конвенцију о заштити светске културне и природне баштине. Овогодишње издање највећег европског фестивала културног наслеђа нагласиће у којој мери наше окружење обликује наш начин живота, али и наше животе у целини. Дани европске баштине биће отворени радионицом „Жива библиотека у локалном парку" у библиотеци Ђорђе Јовановић у Београду, одакле ће се јавити наша гласница Вања Стаменковић.

У "202 повода" говоримо о половним возилима из иностранства. Борба за чистију животну средину донела је неке нове прописе, пре свега у Швајцарској и Немачкој, где је најављена забрана регистровања дизел аутомобила старијих од 2009. године, односно свих који не задовољавају стандард ЕУРО 6. Та најава одмах је покренула спекулације да ће већина тих половних аутомобила завршити на тржиштима источноевропских земаља, па и Србије. Да ли је то добро или лоше за нас, са становишта загађења животне средине и безбедности саобраћаја, чућете у рубрици „202 повода" коју припрема колега Слободан Игрутиновић.

Тема рубрике "Да си жив и здрав" је поподневно спавање. Многи ће рећи да им ништа није слађе од поподневног дремања, али и да су у дилеми да ли је то здраво. Резултати нових студија показују да један сат спавања у току дана може да побољша мождане функције, посебно код старијих особа и учини нас паметнијим. Важно је знати да није свеједно у ком периоду дана спавате, јер то може да поремети ноћни одмор. Рубрику је припремила Весна Алексић.

На Светском првенству у теквондоу, у јужнокорејском Мујуу, овог лета Вања Станковић је приредила велико изненађење освајањем титуле шампиона планете у категорији такмичарки до 49 килограма тежине. Била је то прва златна медаља за Србију на светским првенствима. Са Вањом Станковић, за рубрику "Много смо најјачи" разговарала је Вања Савић.

Сваке године, Кикинда постане на неколико дана центар Европе и то захваљујући једној здепастој и помало незграпној биљци, лудаји. На бившим јужнословенским просторима она је позната још као тиква или бундева, али само у овом делу Војводине зову је лудајом. Ове године, од 21. до 24. септембра одржава се 32. етно-туристичка манифестација "Дани лудаје". Припремљен је веома садржајан програм коме ће претходити гостовања промотера у Београду, Новом Саду, Сегедину у Мађарској и Темишвару у Румунији. Промотери су деца из кикиндских вртића - обучена у карневалске одоре јесени, тамбураши и фолклорни ансамбл најстаријег српског културно - уметничког друштва "Гусле", насталог давне 1876. године, а све уз препознатљиве колаче од бундеве, која је и симбол највећег севернобанатског града. Програм манифестације најављује Јасмина Миланков.

Зашто ММФ тражи да Електропривреда Србије смањи број запослених и колико су власници бесплатних акција од 2012. године зарадили новца, сазнаћете од Драгутина Роквића у рубрици "Квака".

Водитељ је Душица Мијатовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво