Сваштара

Напустио нас је наш колега Петар Лазић, заменик главног и одговорног уредника Београда 202.

Пре свега Пријатељ, по природи револуционар, по образовању филозоф. Рођен 1960, у Косјерићу, био је један од најугледнијих сатиричара, превођен на тридесетак језика, заступљен у више од 100 светских антологија, енциклопедија, лексикона и зборника, уврштен међу „2000 изванредних интелектуалаца 21. века".
У штампи је објављивао од 1979. године, у „Индекс 202" је дошао 1982. године и постао и остао доживотни уредник „Индексовог радио позоришта", најслушаније радио емисије у историји велике и мале Југославије. Био је уредник у издавачким кућама „Белетра" и „Данга". Уређивао је „Нашу крмачу", „Бре", „Глас јавности", био помоћник уредника „Блица"... неуморно је писао: поезију, прозу, публицистику. Аутор је мултидисциплинарне монографије „Шљива, бре" на српском и енглеском језику.
На Факултету за медије и комуникације у Београду је био професор и предавач за више предмета: Вештина убеђивања у медијима, Критичка литература и реторика, Реторика и јавни наступ, Комуникација и техника убеђивања.
Био је и шеф посланичке групе ДЕПОС-а и Нове демократије у Скупштини Србије, потпредседник одбора за кутуру и информисање. Поднео је оставку на све функције и напустио Скупштину.
У најсвежијем сећању су нам његове емисије „Црно-бели свет" и „Црна рупа" на нашем програму. Слушаоци му и даље упућују поруке. И нама недостаје његов здрави хумор. Чиме год да се бавио, радио је то најбоље. Данас, у рубрици „Топ потоп", чућете топ листу кафанских манира - нашег Пере, у његовом маниру.

Гост у 202 повода, биће нам кошаркашки тренер, Владе Ђуровић. Спортску каријеру је почео у ОКК „Београд", где је, по завршетку играчке каријере, постао први професионални тренер овог клуба. Касније је тренирао кошаркаше „Црвене звезде", „Будућности", „Шибенке", „Задра", „Асвела", „Лиможа" и многе друге. У разговору са Милованом Вукићевићем, изнеће своје прогнозе и очекивања на ЕП у кошарци, у Истанбулу.

У рубрици „Господо амбасадор Србије", упознаћете Зорана Станисављевића, уметничког руководиоца и диригента академског хора СКЦ-а у Нишу. Од многобројних иностраних наступа овог хора, издвајамо само последњи - у Бугарској, где су освојили чак четири награде, укључујући и награду Станисављевићу као најбољем диригенту на фестивалу. Припремила Слађана Савић.

Бавићемо се и „модним трендовима" у здравству и климатским променама: нова грана метеорологије - биометеорологија која се бави утицајем временских прилика на људе је тема рубрике „Мода 202", коју је припремила Оливера Перић.

Какве сличности постоје између Беча и Београда, и како се користе псовке и пиво уместо лекова, сазнаћете у рубрици „Квака", коју је припремио Драгутин Роквић.

Наши гласници ће вас упознати са овогодишњом „Купусијадом" у Мрчајевцима и новом пјацетом у самом центру Београда, а у редовним рубрикама чућете најсвежије информације из културе и спорта, као и сервисне вести.

Водитељ, Ружица Врховац

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво