Ведри тонови

Да ли су филмске реплике које памтимо и најбоље реплике? Да ли их чешће изговарају мушкарци или жене? Шта је уопште добра реплика?

Истраживачи са Универзитета Јужна Калифорнија су анализом филмских сценарија насталих током протеклих неколико деценија установили да мушкарци имају више од 37.000 дијалога а жене само око 15.000. Анализом реченица ликова у скоро хиљаду филмских сценарија показано је да жене добијају горе реплике него мушкарци, али и да имају мање текста од њих. Утврђено је, такође, да женски ликови углавном користе "језик који се повезује са породичним вредностима", док су мушки ликови углавном повезани са причама о достигнућима, као и да мушки разговори чешће садрже псовке или се чешће односе на секс или смрт. Ако би женски ликови били уклоњени из заплета, прича најчешће не би била промењена!
О резултатима овог истраживања али и о томе како би оваква разматрања изгледала када је домаћа кинематографија у питању разговарамо са Сашом Радојевићем, филмски критичарем и сценаристом, Аном Вучковић, књижевницом и новинарком Другог програма Радио Београда а наравно слушамо и вас.
Рок кампови за девојчице су идеја која је у свету позната од 2001. године, а у Београду ће први бити одржан од данас до 27. августа. Рок камп за девојчице организује тим програма за афирмацију женског стваралаштва Пројекат Фемиx, са циљем да подржи креативне девојчице између 10 и 14 година из целе Србије. Шта су девојчице научиле, када и где ће своје умеће да представе заинтересованима сазнаћете у "Ведрим тоновима".
На данашњи дан 1780. године рођен је словеначки лингвиста и један од оснивача славистике Јернеј Копитар и о њему говоримо у рубрици "Датум, време, место".

 

Уредник и водитељ: Ивана Весић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи