Широм затворених очију - Сазвежђе

Када и како ћемо живети на Марсу?

Када и како ћемо живети на Марсу? Да ли је некада било услова за живот на планети Марс и какви су они били? Колико се Марс разликује од земље? Да ли постоји живот микроорганизама на Марсу? Да ли на Марсу постоје годишња доба, колико траје дан, а колико година?

Постојање могућег живота на Марсу је увек фасцинирало људе. Још у седамнаестом веку су изнете претпоставке да на Марсу постоје океани, мора, реке, крајем деветнaестог века неки истраживачи су били убеђени да су пронашли доказе који указују да је на Марсу некада постојала развијена цивилизација.

И поред тога што су све ове идеје и теорије касније побијене научним доказима Марс никада није престао да нас фасцинира и привлачи јер је некада личио на земљу и постојали су реални услови за настанак и еволуцију живота на овој планети. Многе мисије су већ предузете да би се непосредније истражила ова планета и услови који владају на црвеној планети. Али, када ћемо моћи да колонизујемо Марс или неки други објекат у Соларном систему то још увек не можемо да са сигурношћу да кажемо. Једно је сигурно - живот на Марсу ће се прилично разликовати од оног на Земљи.

Водитељи: Вања Стаменковић и Марко Мирановић
Саговорник и гост емисије: Милош Петрик

број коментара 0 пошаљи коментар