Широм затворених очију - Сазвежђе (1:00)

Снови (трећи део)

Месечарење, ноћне парализе и хипнагогне халуцинације; ноћне море, ноћни терори и инсомније - само су неки од разноврсних поремећаја сна и спавања који су до данас званично идентификовани. Многи од њих и даље изазивају пуну пажњу научника и стручњака у области сневања, али се упркос томе у већини случајева не зна њихово тачно порекло, те остају под велом тајни и шпекулација.

Као што смо се до сад уверили, спавање и сневање су, као научни феномени, одувек привлачили мислиоце, филозофе, психологе па и медицинске стручњаке. Ове, "појаве" у људском функционисању су саме по себи веома интересантне и комплексне за проучавање, чак и када се одвијају "по правилима". Међутим, када томе придодате поремећаје, ствари постају много компликованије, уједно и занимљивије. Искуства и истраживања су показала да поремећаји сна датирају још од најранијих доба људске цивилизације, па су тако била и повод за разноразна тумачења и приче, поготово за легенде које су најчешће уливале страх међу људе. А ако сте некад имали искуства са особом која месечари, или која има ноћне халуцинације, знаћете врло добро зашто је то био случај.

Иако за многе од ових поремећаја и дан данас нема конкретног објашњења, многи механизми који стоје иза неких од њих су расветљени од стране науке, до те мере да их је могуће спречити. У овој емисији ћемо се упознати са разним поремећајима спавања и покушати да расветлимо мистерију која их обавија.

Аутори и водитељи: Марко Мирановић и Вања Прибић
Саговорник и гост: Владимир Станковић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара