Широм затворених очију - Снови

Снови су једна свакодневна и уобичајена појава на коју смо сви ми навикнути.

Сви ми, наравно, спавамо и сањамо, причамо и бавимо се њима. Али, да ли и поред свега тога знамо шта су заправо снови? Како је могуће да гледамо, чујемо, осећамо и живимо, путујемо у разне светове - и све то затворених очију, док нам је организам у дубоко успаваном стању? На ово питање научници и филозофи, али и лаици покушавали су да нађу одговоре од давнина. Сновима су придаване магијске моћи, способност предвиђања догађаја, па чак и да се кроз њих може комуницирати са мртвима. Исто тако, многи сматрају да су снови нека врста интердимензионалних портала кроз које се може путовати на друге светове.

Управо снови су такође били повод за неке догађаје, па чак и директно изазивали промене у свету. Познати пример је генетичар Френсис Крик који је сањао облик ДНК структуре и на основу тога израдио своју теорију о ДНК која је изменила биологију и генетику, да не говоримо о разним уметницима који су сањали своја будућа, и како се испоставило, велика дела.

Како год да се окрене снови су, иако један од уобичајених и свакодневних, свакако најмистериознијих и најнепознатијих домена људског функционисања. У овој емисији потрудићемо се да слушаоце упознамо са овом интересантном појавом, као и да бацимо светло на разне феномене везане за снове и сањање.

Саговорници: дипломирани психолог Владимир Станковић и др Елизабета Ненин из Центра за дубинску психологију и анализу снова др Иван Настовић.

Водитељи: Вања Прибић и Марко Мирановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво