Степеник

Са анархистичким идејама Зоран Сента сусреће се први пута давне, турбулентне 1968 године, током студија филозофије и историје уметности у Загребу.

Од тада уствари датира почетак сакупљања обимног материјала на којима су утемељене уметничке и филозофско-политичке идеје и праксе анархизма. Сента је велики познавалац југословенске и светске Модерне: Ливинг театра, Џона Кејџа, Јозефа Бојса, Ани Ле Бон, Владе Кристла, Тома Готовца.

У својој издавачкој кући "ДАФ" објавио је и неколико капиталних монографија ових аутора, пре свега ону о Јозефу Бојсу, а у припреми је и велика студија о Кејџу.
Ипак и пре свега издавачка кућа "ДАФ" посвећена је анархистичкој традицији. На овогодишњем сајму књига уз неколико едиција и десетине наслова, отворена је и нова библиотека "Пет бијелих степеница" у којој су објављени чувени анархистички теоретичари попут Бакуњина, Кропоткина, Тороа али и анархисти новог века Бихнер, Гудман или феминистичка анархисткиња Волтарине де Клер.

Неко је својевремено приметио да анархизама има толико колико и анархиста! Има ли у овој тврдњи истине просудићете сами из разговора који смо на Београдском сајму књига водили са Зораном Сентом, оснивачем и главним уредником издавачке куће "ДАФ" из Загреба, и Алексом Голијанином из београдске "Породичне библиотеке", која је добрим делом комплементарна "ДАФ"-у.

Емисију уређује и води Маријана Радуловић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво